przedział
run: Ile jest takich liczb z przedziału (1,2000) że suma cyfr wynosi 9
3 lis 20:37
sushi_ gg6397228:
a wypisac ich nie łaska
3 lis 20:38
run: a policzyć ile jest takich liczb nie da się jakoś
3 lis 20:41
Grześ: Trudno by było
3 lis 20:41
run: Szkoda pozostaje w takim razie wypisywanie
3 lis 20:42
think: da się, przecież chodzi o liczby podzielne przez 9! to jest cecha podzielności
3 lis 20:45
think: a1 = 9
an = 1998
r = 9
ciąg arytmetyczny z wylicz n z wyrazu ogólnego tego ciągu
3 lis 20:48
sushi_ gg6397228:
mozesz sobie zrobic przez ciag arytmetyczny
a1= 9;
r= 9
an= 1998
3 lis 20:49
run: o dzięki bardzo myślałem ze to trzeba zastosowac kombinacje a tu z ciągów mozna
3 lis 20:50
Jack:
bo "trzeba"...

Otrzymamy w którymś kroku np. liczbę 99 która nie spełnia war. zadania.
(w każdym razie ten ciąg arytmetyczny zlicza więcej niż powinien)
3 lis 21:28
think: no tak, trzeba to jednak przemyśleć...:(
3 lis 21:32
sushi_ gg6397228:
wiec zostaja kombinacje z wariacjami
3 lis 21:36
sushi_ gg6397228:
1,8
1,0,8
1,1,7
1,2,6
1,3,5
1,4,4
...
3 lis 21:37