Eta:
Do p. Jakuba ! Prośba!
w poście o nicku "agnieszka pomocy"
nie możemy dać rady z Basią w zad. z trójkątem ABC
Mógłby Pan "rzucić " okiem i może jakieś naprowadzenie!
Jeszcze posiedzę to może bym "rozsupłała"
z Pana pomocą to zad.
Obiecałam Agnieszce! potrzebne Jej na jutro!
.... bardzo proszę o cenne wskazówki!
7 sty 00:44
Basia:
Jestem prawie pewna, że czegoś w tym zadaniu brakuje. Muszę przejrzeć arkusze z
poprzednich lat, bo mgliscie sobie przypaomianm, że takie zadanie było i co więcej, że
jest łatwe.Niestety na razie obowiązki wzywają.
Pozdrawiam
7 sty 14:20
Eta: Witam!
Basiu! ... doszłam do tego samego wniosku!
... brak jeszcze jakiejś danej! ... masz rację!
Spasowałam ! .. w dalszym liczeniu!.. bo o tym samym pomyślałam!
...... czegoś jeszcze brak!
pozdrawiam! ..... do wieczorka
7 sty 15:02
Jakub: Dziwne. Próbuję narysować ten trójkąt ABC, aby dwusieczna kąta zewnętrznego przy
wierzchołku C, przecinała przedłużenie boku AB po prawej stronie wierzchołka B, ale mi
nie wychodzi. Jaki bym nie narysował trójkąt za każdym razem dwusieczna przecina bok AB
a nie jego przedłużenie.
7 sty 15:16
Basia:
Niestety nie. To jednak nam brak wiedzy o tym co tam teraz przerabiają w szkole.
Otóż jest takie twierdzenie:
ABC trójkąt
CZ = dwusieczna kąta zewnętrznego przy C; Z punkt przecięcia z pr.AB to
AC / BC = AZ /BZ
czyli u Agnieszki
7/4 = (x+5) /5
dalej to już oczywiście banał.
7 sty 15:18
Basia:
rozwartokątny przy B, a rozwiązanie wyżej
7 sty 15:20
Ryszard: xgrgdf
7 sty 15:29
7 sty 15:55
Eta:
Basia ! zerknij do "akar" w drugim poście ! czy tam dobrze policzyłam!
7 sty 15:57
Basia:
Na razie nie wiem, musiałabym w książkach pogrzebać, ale to trochę później, gteraz
niestety kuchnia woła
7 sty 16:11