Oblicz granicę ciągów {an}, w których :
Potok: Oblicz granicę ciągów {an}, w których :
a) an= n −
√ n2+5n wynik = −1
| | n | | 1 | |
b) an= |
| wynik = |
|
|
| | 3√8n3 − n | | 3 | |
prosiłbym o jakieś rozpisanie przykładów ponieważ mam z nimi problemy 1 mi nie wychodzi
natomiast za 2 nie wiem jak się zabrać.
3 lis 20:14
Grześ:
| | n2−n2−5n | | −5n | |
lim n→∞ n−√n2+5n= |
| = |
| = |
| | n+√n2+5n | | n+√n2+5n | |
3 lis 20:29
Grześ: Czemu niby wynik −1
3 lis 20:30
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
w b) też nie wyjdzie |
| tylko |
| |
| | 3 | | 2 | |
3 lis 20:31
Grześ: też to zauważyłem właśnie
3 lis 20:31
Potok: Przepraszam mój błąd źle przeczytałem odpowiedz

i bardzo dziękuję za pomoc

!
3 lis 20:31
Grześ: No to Godzio, b) podpunkt dla Ciebie, bo wczoraj pisałem, że wszyscy ci kosza zadanka
3 lis 20:32
Grześ: A będę dobry
3 lis 20:32
Godzio:
b)
| | n | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn−>∞ |
| = U{1}{3√8 − |
| = |
| = |
| |
| | 3√8n3 − n | | n2 | | 3√8 | | 2 | |
3 lis 20:32
3 lis 20:33
Potok: jeszcze raz dziękuje za pomoc.
3 lis 20:37