iktorn: Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc, że ctgα=3
7 sty 00:16
Eta:
ctgα= 3 to tgα= 1/ctgα= 1/3
ctgα= cosα/sinα czyli cosα/sinα= 3
to cosα= 3*sinα
z jedynki tryg. sin2α + cos2α= 1
mamy
sin2α+ (3sinα)2= 1
czyli sin2α + 9sin2α= 1
10sin2α= 1 / :10
sin2α= 1/10
to sinα= √1/10 lub sin α= - √1/10
to cos α= 3*√1/10 lub cosα= - 3*√1/10
7 sty 00:56
iktorn: "Eta" do końca tego nie rozumiem, możesz mi wyjaśnić z kąd się wzięło to: tgα= 1/ctgα=
1/3
7 sty 15:51
iktorn: Już doszedłem do tego z kąd to się wzięło.
narazie dzięki
7 sty 16:05
Eta: Noo!.. to już wiesz! tak?
bo tg odwrotnością ctg i odwrotnie!
a odwrotność liczby 3 to .... 1/3 ok?
7 sty 16:09
iktorn: wiem wiem! dzięki
7 sty 16:12