przeciwprostokątna to
c2 = 122 + 52 ⇒ c = 13
oraz c = y + z
mają równe obwody, więc
12 + x + y = 5 + x + z
7 + y = z
13 = y + (7 + y)
2y = 6
y = 3
z = 10
promień okręgu wpisanego w trójkąt to
| 2P | ||
r = | ||
| O |
| h | y | ||
= | ⇒ h = ... | ||
| 5 | c |
| H | z | ||
= | ⇒ H = ... | ||
| 12 | c |
| 1 | ||
PI = | *12*h | |
| 2 |
| 1 | ||
PII = | *5*H | |
| 2 |
L = a + x + y = b + c − y + x ⇒ 2y = b + c − a
| c − a + b | c + a − b | a | b | |||||
y = | , c − y = | , sinα = | , sinβ = | |||||
| 2 | 2 | c | c |
| 1 | 1 | c − a + b | b | ab(c − a + b) | ||||||
PR = | aysinβ = | a* | * | = | ||||||
| 2 | 2 | 2 | c | 4c |
| 1 | 1 | c + a − b | a | ab(c + a − b) | ||||||
Pr = | a(c − y)sinα = | b* | * | = | ||||||
| 2 | 2 | 2 | c | 4c |
| PR |
| |||||||||||||||||||||
R = | = | |||||||||||||||||||||
|
|
| Pr |
| |||||||||||||||||||||
r = | = | |||||||||||||||||||||
|
|
| R | c − a + b | y | |||
= | = | ||||
| r | c + a − b | c − y |
| R | 10 | |||
a = 5, b = 12, c = 13, y = 10, c − y = 3, | = | |||
| r | 3 |