monis:!: Prosze o pomoc

!
Prosze zeby ktos mi pomogł wyznaczyc punkty przegiecia funkcji


1) f(x)=(x-1)e
-x+1
2) f(x)=6x
2-1/x
a jeszcze mam jedna prosbe czy mogły mi ktos pomoc wyznaczyc eksterma lokalne funkcji:
1)x
√y- x
2 -y+6x+3
2)x
3+xy
2+6xy
Bardzo prosze o jakies wskazówki z góry bardzooo dziekuje

6 sty 23:46
Basia:
1.
f'(x) = 1*e-x+1 + e-x+1 *(-1)*(x-1) = ex-1*( 1 - x + 1) = (2-x)e-x+1
f"(x) = (-1)*e-x+1 + e-x+1*(-1)(2-x) = e-x+1 (-1 - 2 +x) = (x-3)e-x+1
f"(x)=0 ⇔ x-3 = 0 ⇔ x=3
f"(x) < 0 ⇔ x-3 < 0 ⇔ x<3 czyli dla x∈(-∞;3) funkcja jest wypukła
f"(x) > 0 ⇔ x-3 >0 ⇔ x>3 czyli dla x∈(3; +∞) funkcja jest wklęsła
x=3 ⇒ f(x)=f(3) = 2e{-2) = 2/e2
P(3; 2/22) punkt przegięcia
2.
1 6x2 -1
czy to jest 6x2 - ------- czy ----------------------
x x
7 sty 22:42
monis:!: W tym 2 podpunkcie jest tak:
6x
2 - 1
------
x
dziekuje ci za pomoc

7 sty 23:09