oblicz długość przekątnej oraz kąt nachylenia przekątnej prostopadłościanu
Monia: Podstawą prostopadloscianu jest prostokat ktorego boki maja wymiary 3cmx4cm przekatna sciany
bocznej ma dl 7cm Oblicz długość przekatnej prostopadloscianu oraz oblicz kat nachylenia
przekatnej prostopadloscianu do plaszczyzny podstawy.
3 lis 19:32
dero2005:

H =
√72−32 = 2
√10
d =
√32+42 = 5
D =
√d2+H2 =
√65
tg α =
Hd =
25*
√10
4 lis 08:23
Iza: Podstawa graniastosłupa jest prostokat , ktorego krawedzie wynosza 6 i 3 cm . wysokosc
prostopadloscianu wynosi 5 cm . oblicz kat nachylenia przekatnej prostopadloscianu do
plaszczyzny podstawy . wykonaj rysunek
23 lis 19:26