trzy liczby, których suma jest równa 30, tworzą ciąg arytmetyczny
Sylwek: trzy liczby, których suma jest równa 30, tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli do ostatniej z nich
dodamy 9, to otrzymamy ciąg geometryczny. Znajdź liczby tworzące ciąg geometryczny.
proszę o pomoc.. robię to układem równań
a+b+c=30
b/a=c+9/b
b−a=c−b
ale nie wychodzi delta:(
3 lis 19:31
Grześ: układ:
a+b+c=20
b
2=a*(c+9)
b−a=c−b
Spróbuj teraz
3 lis 19:50
Sylwek: nie rozumiem..
3 lis 20:05
paula: trzy liczby, których suma jest równa 30, tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli do ostatniej z nich
dodamy 9, to otrzymamy ciąg geometryczny. Znajdź liczby tworzące ciąg geometryczny.
12 sty 11:19