pomóżcie mi proszę rozwiązać to zadanie
Anna: a) 4√x−2 +16=10*2√x−2
b) 8x+18x−2*27x=0
3 lis 19:27
Grześ: D:x>2
2
√x−2=t t>0
t
2+16=10*t
t
2−10t+16=0
Δ=100−64=36
√Δ=6
2
√x−2=8 lub 2
√x−2=2
2
√x−2=2
3 lub 2
√x−2=2
1
√x−2=3 lub
√x−2=1
x−2=9 lub x−2=1
x=11 lub x=3
3 lis 19:33
Grześ: b)
2x=k 3x=l k,l>0
8x+18x−2*27x=0
23x+2x*32x−2*33x=0
k3+kl2−2l3=0
k3−kl2+2kl2−2l3=0
k(k2−l2)+2l2(k−l)=0
k(k−l)(k+l)+2l2(k−l)=0
(k−l)(k2+kl+2l2)
3 lis 19:39
Grześ: myślę, jak ten nawias rozłożyć, ale on chyba nie ma rozwiązania
3 lis 19:40
Anna: dziękuję
3 lis 19:54
Olka: Grzes pomocy

siede godzine i nikt nie chce mi tego wytlumaczyc jak zrobic to zadania

?
x+3
_____ + ____
x
2+2x 2x+4
i drugie:
1 3x
__ + ___
x−3 x
3−27
3 lis 19:57
Anna: czyli teraz za k i l podstawiam odpowiednio 2x i 3x
3 lis 20:00
Grześ: Tak, po chwili przemyślenia już wiem, ten drugi nawias (k2+kl+l2) przyjmuje tylko wartości
dodatnie, jest złożony z samych wyrażeń logarytmicznych, czyli nie ma np. 2x=0 itp.
Rozpatrzeć tylko musisz (k−l)
3 lis 20:11
Grześ: wyrażeń wykładniczych chciałem powiedzieć, takie przejęzyczenie
3 lis 20:12
Anna: mógłbyś podać całe rozwiązanie, bo nie wiem jak to rozwiązać:( nie mam zielonego pojęcia
3 lis 20:39
Grześ: Powiedziałem, że ten nawias z kwadratami odrzucasz i liczysz tylko:
k−l=0
3 lis 20:40
Anna: no i właśnie nawet z tym mam problem
3 lis 20:43
Grześ: 2
x−3
x=0
2
x=3
x /: 3
x
x=0
3 lis 20:48
Anna: dziękuję bardzo
3 lis 20:50