spr
gwiazdka: an=√n3+n2+1−n
zadanie obliczyc granice
mi wyszło 0 proszę o sprawdzenie
3 lis 19:08
gwiazdka:
prosze o pomoc w rozwiązuniu
3 lis 19:44
3 lis 19:45
gwiazdka: dzieki

mam jeszcze jeden przykład:
3 lis 19:58
Godzio: podziel licznik i mianownik przez 6n
Powinno Ci wyjść
limn−>∞an = 0
3 lis 19:59
gwiazdka: ok z dzieleniem rozumiem ale dlaczego 0 a nie 1?
3 lis 20:08
Godzio:
| | 3 | | 5 | |
Jeśli podzielisz to do czego będzie dążyć licznik ? Do czego dąży: ( |
| )n i ( |
| )n ? |
| | 6 | | 6 | |
3 lis 20:09
gwiazdka: aa juz wiem co jest zle

dzieki bedzie dazyc do 0 i bedzie całość 0
3 lis 20:13
Avc: (1+4/n)n=((1+4/n)n/4)4
limn→∞((1+4/n)n/4)4=e4
3 lis 20:31