Mika: Rozwiąż układy równań metodą podstawiania.
a) 2x-2y=7
4x+3y=21
b) 0,4x+0,3y=1,4
0,1x+3y=2,3
c) 2x+3y=14
3x-2y=8
d) 1/2x-2y=8
2x+5y=6
e) 1/2x-3/4y=0
2/3x+1 1/4y=9
f) 3x+4y=1 2/3
6x+3y=1 1/4
Błagam o szybkie rozwiązanie tych równań, bo zrobiłam, ale nie wiem czy dobrze, bo brak
odp. na końcu książki i nie mogę sobie sprawdzić, a nie jestem w tym za dobra więc
proszę o szybką pomoc i z góry dzięki
6 sty 23:08
Jakub: Napiszę ci jak możesz sprawdzić rozwiązania:
Jak masz układ równań np.
3x-y=1
4x-2y=0
i wyszło ci rozwiązanie x=1, y=2 to podstawisz te liczby do układu równań:
3*1-2=3-2=1
4*1-2*2=4-4=0
Jak widzisz w obu przypadkach wyszła liczba po prawej stronie równań. Czyli rozwiązanie
x=1, y=2 jest dobre. Jakby wyszło co innego niż po prawej stronie to rozwiązanie jest
złe.
7 sty 00:12
Eta: Witam! p. Jakubie!
Napisałabym Jej te zad. , ale dużo pisania tą metodą
a już dzisiaj jestem troszkę zmęczona!( prosze o wybaczenie

Pozdrawiam!
7 sty 00:39