korek:
PILNE
są 4 liczby, z ktorych 3 pierwsze tworzą ciąg geometryczny, a 3 ostatnie tworza ciag arytmetyczny. Suma pierwszej i czwartej wynosi 14, a drugiej i trzeciej-12. znajdz te liczby?
3 mar 17:05
Bazyli.89:
a
1, a
2, a
3 - Ciąg geometryczny
b
1, b
2, b
3 - Ciąg arytmetyczny
a
2=b
1, a
3=b
2
| b
1+b
2=12
| a
1+b
3=14
| b
2=(b
1+b
3)/2
| (b
1)
2=a
1*b
2
masz układ 4 równań z 4 niewiadomymi
miłej zabawy przy rozwiązywaniu
3 mar 19:13
Gość:
dzieki za pomoc, ale sam wpadlem miedzyczasie na uklad z dwoma niewiadomymi....
wielkie dzieki
4 mar 07:30
Gość:
to w końcu tam jest 12 czy -12
4 mar 18:25
Gość:
tak 12
4 mar 19:51