Równanie
michael667: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć ten przykład.... Nie za bardzo kumam o co w nim chodzi a jutro jest
spr i może dać podobne przykłady...
Rozwiąż równanie:
2x+1+4x=80
3 lis 17:37
Avc: 2*2x + (2x)2 = 80
2x = t, t>0
t2 + 2t − 80 = 0
Δ=4+320=324
√Δ=18
t1=(−2−18)/2=−10
t2=(−2+18)/2=8
t1<0
2x = 8
2x = 23
x=3
3 lis 17:52
michael667: dzieki wielkie a ten przykład mogłbyś rozwiązać bo też nie czaje a analogicznie to chyba nie da
rady go zrobić
3x+2=33x
3 lis 18:10
Grześ: porównaj potęgi:
x+2=3x
3 lis 18:14
michael667: Grzesiu jestes wielki xD a j ak to wygląda z nierównościami? Mam takie 2 nierówności
(2x+1)2>32 za bardzo nie wiem co zrobić z tą potegą...
i jeszcze takie 22x2+x>√8
z góry dzięki
3 lis 18:23
Grześ: w pierwszym przykładzie:
(2
x+1)
2>32
2
2x+2>2
5
2x+2>5 bo podstawa większa od 1
3 lis 18:37
Grześ: drugi przykład:
tam po prawej stronie 2x
2+x jest w potędze
3 lis 18:38
michael667: nie, nie ma potegi dzięki za pierwszy przykład
3 lis 18:41
Grześ: Jeśli tak, jest to rozwiązuje:
2
2x2+x>
√8
2
2x2+x>2
3/2
Δ=1+3=4
√Δ=2
3 lis 18:41
Grześ: Czyli nie ma w potędze
3 lis 18:41
Grześ: ale wtedy tak pięknie wychodzi, na pewno jest poza potęgą
3 lis 18:42
michael667: sory źle przepisałem drugi przykład....
22x2+x>√8
3 lis 18:44
Grześ: czyli moje rozwiązanie dobre, bo gdyby x był poza, to nie wiem co by to było w ogóle

Ciężko
by było rozwiązać
3 lis 18:46
michael667: Grzesiu, wielkie dzięki
3 lis 18:53
Grześ: Spoko, nie ma sprawy

rozumiesz te wszystkie zapisy?
3 lis 18:54
Patutek : może ktoś mi wytłumaczyć ten przykład jutro mam spr. : √7+4√3 − √4−2√3 =
3 lis 18:58
michael667: tak rozumiem
3 lis 19:01
saszek: Hej potrafiłby ktoś to rozwiązać?
log(x−5)−log2=1/2log(3x−20)
3 lis 19:10
Grześ: Najpierw dziedzina:
x−5>0 ⇒ x>5
| | 2 | | 2 | |
3x−20>0 ⇒ x>6 |
| x∊(6 |
| ,+∞) |
| | 3 | | 3 | |
log(x−5)−log2=log(3x−20)
1/2
| x−5 | |
| =√3x−20 3x−20 jest dodatnie, więc potęgować |
| 2 | |
x
2−10x+25=12x−80
x
2−22x+105=0
Δ=484−420=64
√Δ=8
3 lis 19:18