PROCENTY
suzana : Janek i Franek kupili jednakowe rowery.Franek kupił rower po promocyjnej cenie − niższej o 20%
i zapłacił 784 zł , zaś Janek nie skorzystał z promocji.Ile za rower zapłacił Janek ?
Proszę o pomoc i wyrozumiałość
3 lis 16:49
suzana :
3 lis 16:57
sushi_ gg6397228:
jezeli zaplacil o 20% mniej, to rower kosztowal 80% jakiejs liczby
80%*x= 784
x=...
3 lis 17:00
suzana: nie mam pojecia wychodzą mi kosmiczne liczby
x=3920/5 − 4/5
x=3916/5
x=783,20
3 lis 17:21
sushi_ gg6397228:
x= 5* 196
x=..
3 lis 17:25
suzana: x=980? ... eee nie wiem
3 lis 17:28
sushi_ gg6397228:
tak x= 980 (tyle kosztowal rower przed rabatem== cena za jaka kupil Janek)
3 lis 17:34
suzana: Jupi JEJ! uff ... dzięki wielkie ...
3 lis 17:37