Procenty
kate.: Rogal kosztuje 1.20zł zaś bułka o 20% mniej.Ile kosztuje bułka?
−myślałam czy aby nie obliczyć tego tak : 120/100*20/100= −ale tedy wyjdzie na to że bułka jest
droższa.
Kilogram jabłek kosztuje 1,60 zł a kilogram śliwek 2,40 zł.O ile procent jabłka są tańsze od
śliwek ?O ile procent śliwki są droższe od jabłek?
−tego wg nie potrafię .
3 lis 16:39
sushi_ gg6397228:
jak kosztuje 20% mniej to kosztuje 80% z 1.20zł
3 lis 16:41
kate.: o dzięki ....
3 lis 16:43
sushi_ gg6397228:
ile wyjdzie
3 lis 16:48
kate.: może źle liczę ale non−stop wychodzi mi 0.96
−80%*1.20=0.80*1.20=0.96
dobra chyba nie tego nie skumałam
3 lis 17:04
sushi_ gg6397228:
i bardzo dobrze wychodzi
20% z 1.20= 24 grosze
1.2−0,24=0.96złoty= 96 groszy
3 lis 17:06
kate.: uff ... spoko rogal 1.20 zł a bułka 0.24 zł ... no nie źle

jeszcze raz dzięki za pomoc
3 lis 17:08
sushi_ gg6397228:
2,4−−100%
1,6 −−x
na krzyza
x=...
________________________________________
o ile % sliwki sa droższe od jablek
1,6−−−100%
2,4−−x
x=...
3 lis 17:08
sushi_ gg6397228:
bulka jest o 20% tańsza czyli o 24 grosze
120groszy − 24 grosze= 96 groszy
3 lis 17:09
kate.: jednak inteligencją nie grzeszę ... zonk!
3 lis 17:14
suzana: tego z owocami nie rozumiem
3 lis 17:25
suzana: nie potrafię ci pomóc
3 lis 17:25
kate.: dobra spoko ...
3 lis 17:26
sushi_ gg6397228: owoce juz Jej rozpisalem
3 lis 17:26
kate.: dobra dzięki wszystkim za pomoc ale tego z owocami nie jarzę ... ale dzięki za te pierwsze
3 lis 17:34
dero2005:
O owocach
jabłka − 1,60 zł
śliwki − 2,40 zł
| | 2,40−1,60 | |
|
| *100% = 3313% jabłka są tańsze od śliwek o 3313%
|
| | 2,40 | |
| | 2,40−1,60 | |
|
| *100% = 50% śliwki są droższe od od jabłek o 50% |
| | 1,60 | |
4 lis 18:18