Magdalena: wyznacz wymiary walca, którego przekrój osiowy i przekrój poprzeczny maja powierzchnię 36
π.
6 sty 22:35
Eta: Ale przekrój poprzeczny jaka płaszczyzna równoległa do podstawy?
Tak jest napisane w zad? bo to ważne!
6 sty 23:03
Anna: przekrój osiowy to prostokąt o wymiarach 2r i H
przekrój poprzeczny to koło o promieniu r
2rH=36π 2r to średnica
πr2=36π
z drugiego r=6
podstawimy do pierwszego i
H=3π
6 sty 23:09
Eta:
Ale Anno ! przyznasz,że nie ma jasno powiedziane jaki ten poprzeczny?
też Jej tak policzyłam uznajac,że poprzeczny równoległy
do podstawy walca!
6 sty 23:17