kuchenka mikrofalowa kosztowala poczatkowo 1420zl.najpierw jej cene podniesiono
****: kuchenka mikrofalowa kosztowala poczatkowo 1420zl.najpierw jej cene podniesiono o5%,a nastepnie
obnizono o30%.ile kosztuje ta kuchenka obecnie?
3 lis 16:06
cubus: Podwyżka :
Obniżka to co wyjdzie wyżej oznaczam X
3 lis 16:10
Eta:
1,05*0,7 *1420 zł = ........... = 1 043,70 zł
4 lis 23:55
Gustlik: Najlepiej proporcją:
Podwyżka:
1420 zł − 100 %
x zł − 105 %
Obniżka:
1491 zł − 100 %
x − 70 %
| | 1491*70 | |
x= |
| =1043,70 zł.
|
| | 100 | |
Odp: 1043,70 zł.
5 lis 01:24
Gustlik: Można też tak:
Podwyżka
1420*1,05=1491 zł
Obniżjka:
1491*0,7=1043,70 zł.
5 lis 01:25
Eta:
Hehe
Gustliku 
Najprostszym rozwiązaniem jest to,które podałam.
Najwyższy czas : naucz swoich podopiecznych właśnie tej metody!
Wystarczy zwykły kalkulator i........ rozwiazanie masz w sekundę

Pozdrawiam
5 lis 21:51
Eta:
Dodam,że podane prze Ciebie rozwiązanie tegobanalnego zadania,
to typowa
"jazda z Gdańska do Sopotu przez Londyn"
5 lis 21:55
Kamasz: Podwyżka
1420*1,05=1491 zł
Obniżjka:
1491*0,7=1043,70 zł
5 paź 17:56