granice
gwiazdka: proszę o pomoc
2) lim xlnx
x−>
∞
3) lim 2arc tgx
x−> −
∞
3 lis 15:43
sushi_ gg6397228:
pochodne umiesz liczyc i de Hospitala
3 lis 16:12
gwiazdka: nie umiem tego liczyć za bardzo:( czy możesz mi to wytłumaczyc?
3 lis 16:14
sushi_ gg6397228:
zapytalem sie czy umiesz liczyc pochodna
3 lis 16:21
gwiazdka: a ja odpisałam ze nie umiem tego liczyc za bardzo
3 lis 16:28
sushi_ gg6397228:
byly dwa pytania o pochodne i de'Hospitala
jezeli nie umiesz policzyc zwyklej pochodnej funkcji to nie masz co sie zabierac za takie
rzeczy (dotyczy to 2)
w trzecim to wystarczy miec rysunek arctg x i zobaczyc jaka jest jego granica
| | π | | 0+1 | |
jezeli w 1) masz x−−> |
| to po prostu podstawiasz ta liczbe i masz |
| = 1 |
| | 2 | | 1 | |
3 lis 16:38
gwiazdka: aha myśle że rozumiem dziekuje bardzo za pomoc

pozdrawiam
3 lis 16:41
sushi_ gg6397228:
2) to masz granice ∞*∞ = +∞
jakby granica byla do 0 to by bylo ciekawiej
3 lis 16:46
sushi_ gg6397228:

wykres arc tg x
3 lis 16:48
gwiazdka: mhm dzięki jeszcze raz

moze z tego niewiele zrozumiłam ale dziekuje ze twoje dobre chęci
3 lis 16:49
gwiazdka: wykresy to akurat ogarniam
3 lis 16:50
sushi_ gg6397228:
do 1) pod "x" wstawiasz π/2 i liczysz jakie sa wartosci
| | −π | |
3) 2*arctg x===> 2* |
| = −π ( taka granica) |
| | 2 | |
2 )granica x−−> +
∞ wiec x*ln x −>
∞*
∞=
∞
3 lis 16:53
gwiazdka: 
cos mi świta dzięki chyba rozumiem
3 lis 16:54