trygonometria
Justi: Do najprostrzej postaci:
1−sin2(alfa) + cos2(alfa)
Czy moze z tego równania wyjść odp 0?
3 lis 14:03
sushi_ gg6397228:
1−sin2 a = cos2 a ( jedynka trygonometryczna)
3 lis 14:08
Justi: no wiem wiem ze jedynka ale bo wyliczeniu wychodzi 0?
3 lis 14:11
sushi_ gg6397228:
cos2 a + cos2 a = 2cos2 a nigdzie mi nie wychodzi 0
3 lis 14:17
Justi: aaaa.. oki zalapalam chyba
3 lis 14:18
Justi: ale napewno bo przeciesz po środku jest minus...
3 lis 14:20
sushi_ gg6397228:
sin2 a +cos2 a= 1 ==> cos2a= 1− sin2 a
gdzie po srodku "minus"
jak zgubilas w zadaniu nawiasy to juz nie moja bajka
3 lis 14:26
Justi: niczego nie zgubiłam!
ma b yć
1 − sin
2a + cos
2a czyli
sin
2a + cos
2a − sin
2a + cos
2a =

3 lis 14:52
sushi_ gg6397228:
juz Tobie napsialem 2 razy dopowiedz 2*cos2 a
3 lis 16:12