z matury ....
Monika: kwadrat liczby x= 5+2
√3 jest równy ... moze mi to ktos rozpisac
3 lis 13:58
Andrzej: (5+2√2)2=25+10√2+12=37+10√2
3 lis 14:07
Andrzej: Przepraszam, powinno być tak:
(5+2√3)2=25+20√3+36=61+20√3
A to pierwsze to się pomyliłem, bo powinno być:
(5+2√2)2=25+20√2+12=37+10√2 −−> i chyba taki przykład był na maturze, a nie kwadrat
liczby x=5+2√3
3 lis 14:12
Matura:
Andrzej, jakim cudem 2 * 2 *
√3 *
√3 = 36 ?

Przecież to bzdura


3 lis 14:17
Damian: (5+2
√3)
2 = 5
2 + 2
2 *
√32 + 2*5*2
√3 = 25 + 12 + 20
√3 = 37 + 20
√3
Prościej się chyba nie da
3 lis 14:25