Przykład wielomianu
Biały: Podaj przykład wielomianu o współczynnikach całkowitych, którego pierwiastkiem jest √2−√11. Czy
taki będzie dobry W(x)=2(x−√2)(x+√11)(3x2+5x+5)? Jeżeli nie to proszę o podanie innego i
wytłumaczenie jak to działa.
3 lis 13:06
Biały: Pomorze ktoś?
3 lis 13:33
sushi_ gg6397228:
w(x)= (x− (√2 −√11)*... taki musi byc poczatek
w Twoj to ma dwa pieriwiastki
x=√2 i x=−√11 i jak sie przemnozy to nie bedzie liczb calkowitych
3 lis 13:40
yyy?: To takie coś może być [x− (√2 −√11)*(√2 + √11)(3x2+5x+5)]?
3 lis 14:26
sushi_ gg6397228:
po co sie uparliscie na ten dodatkowy nawias (3x2+5x+5)
dalej jest źle
3 lis 14:28
Biały: O strasznie mi pomogłaś tym linkiem... Zastanowię się nad tym jeszcze później.
3 lis 16:15
think: Biały zauważ, że √2 − √11 to nie jest współczynnik całkowity także musisz to pomnożyć przez
coś innego aby otrzymać wielomian o pierwiastkach całkowitych.
3 lis 16:22