Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
Biały: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)=2x
4+4x
3+ax
2+bx+2 przez dwumian x−1 wiedząc, że
funkcja f(x)=ax
2+bx+2 największą wartość przyjmuje dla x=3 i wartość ta jest równa 11.
Prosiłbym o szybką pomoc, z góry thx
3 lis 13:02
Biały: Pomorze ktoś?
3 lis 13:34
sushi_ gg6397228:
W(1)=0
f(3) = 11
3 lis 13:37
sushi_ gg6397228:
oraz "a" musi byc ujemne bo parabola ma maksimum
3 lis 13:45
Biały: Sorry ale a+b=−8 i 9a+3b=9 to wychodzi że 6a=33 czyli a=33/6 b=−13i1/2 to coś chyba nie tak
3 lis 14:19
sushi_ gg6397228:
widac cos źle przepisales polecenia do zadania, sprawdz jeszcze raz
3 lis 14:25
Biały: Dalej nic...
3 lis 14:46
think: no to z innej strony...
jeśli przyjmuje największą wartość dla x = 3, no to masz współrzędne wierzchołka paraboli
3 lis 15:00
3 lis 15:02
think: i co biały dalej nic, czy coś jednak się udało?
3 lis 16:08
Biały: Na razie nie robię, bo to nie na jutro, a teraz zajmuje się niemieckim (zdrowo kopnięty
przedmiot)

Z tego co spojrzałem to myślę że da radę
3 lis 16:12
think: ano da radę

co do języków to spróbuj jakiegoś obcokrajowca nauczyć polskiego to zobaczymy który język jest
bardziej kopnięty
3 lis 16:17
Biały: Niby tak, ale nie pałam miłością do niemca

Tak samo jak Niemcy do polskiego
3 lis 19:49
gość.: W poleceniu masz "Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu przez dwumian...", więc W(1) = R(x) a
nie W(1)=0. Czyli W(1) jest szukane. Wiem, że temat był dawno, ale to tak gdyby ktoś teraz
potrzebował rozwiązania.
22 kwi 19:45