nierówność
nick: Ludzie

! pomocy

!
pomóżcie mi z tym zadaniem:
√10−x < 2x + 1
3 lis 12:53
nick: pomóżcie proszę

!
3 lis 13:04
sushi_ gg6397228:
dziedzina a potem obustronnie do kwadratu (pod warunkiem ze lewa i prawa strona sa dodatnie)
3 lis 13:38
nick: na pewno

?

!
3 lis 16:26
cubus: tak na pewno
3 lis 16:27
sushi_ gg6397228:
mozesz sobie zrobic rysunek
dla x=1 lewa strona= prawa strona
i nawet nie trzeba wtedy podnosic do kwadratu
dziedzina x≤10
3 lis 16:29
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
dla x<− |
| prawa strona jest ujemna |
| | 2 | |
wiec masz zaweżone pole do znalezienia "x"
3 lis 16:30
think: rzeczywiście rozwiązanie graficzne wydaje się pociągające...
3 lis 16:32
sushi_ gg6397228:
nie tak jak TY
3 lis 16:34
nick: a może wprowadzić nową zmienną, co?
3 lis 16:37
nick: bo wogole to źle napisałem to zadanie. ma być:
√x − 10 < x + 2
3 lis 16:38
sushi_ gg6397228:
dziedzina x≥10
i teraz obustronnie do kwadratu ( bo obie strony beda dodatnie)
3 lis 16:39
nick: jak to robić? może tak, co?
tak, o:
√x−10 − x − 2 < 0
√x−10 − x − 10 + 12 <0
t =
√x−10
t − t
2 + 12 <0
może tak być czy źle to jest

? co

?
3 lis 16:39
nick: chyba źle. co nie

3 lis 16:41
sushi_ gg6397228:
jak chcesz tak robic
t=√x−10
t2= x−10
√x−10< x+2 ;;{; x+2 = x−10+12}
t< t2 +12
3 lis 16:44
nick: a to się różni od tego co mi podaliście? inny wynik wyjdzie? jakieś założenia?
3 lis 16:46
sushi_ gg6397228:
przedtem byly inne dane wiec inny sposob
liczysz po swojemu( + moje drobne korekty t<t2+12 ) + dziedzina t≥0
lub
√x−10 <x+2 x≥ 10 i obustronnie do kwadratu
3 lis 16:51
nick: twoim sposobem x należy do (1,6), moim (−6, 1) −.−
3 lis 17:15
sushi_ gg6397228:
przeciez x≥ 10 wiec zadna odpowiedz nie jest prawdziwa, próbuj dalej
3 lis 17:23
nick: bo tam było √10−x... sorry za ten bałagan...
3 lis 17:41
nick: źle tutaj przepisuję. niedorajda ze mnie
3 lis 17:42
nick: √10 − x < x + 2
tak wygląda to zadanie
3 lis 17:49
nick: √10 − x − x − 2 < 0
√10 − x + 10 − x − 12 < 0
t + t2 − 12 < 0 przy zał. że x ≤ 10
czy tak to ma być:
10 − x < x2 + 4x + 4
−x2 − 5x + 6 < 0
wychodzą różne wyniki i nie wiem co robić!
3 lis 19:02
Godzio: x ≤ 10
√10 − x + 10 − x − 12 < 0 t = √10 − x, t ≥ 0
t2 + t − 12 < 0
(t + 4)(t − 3) < 0
t = −4 −− sprzeczność lub t = 3 ⇒ √10 − x = 3 ⇒ 10 − x = 9 ⇒ x = 1
A inaczej:
√10 − x < x + 2 x ≤ 10 i x ≥ −2
10 − x < x2 + 4x + 4
x2 + 5x − 6 < 0
(x + 6)(x − 1) < 0
x = −6 v x = 1 −−−− −6 nie należy do założenia
Teraz podaj odpowiedź w postaci przedziału
3 lis 19:06
3 lis 19:30
Godzio: po żeby podnieść do kwadratu obie strony muszą być dodatnie, stąd to założenie
3 lis 19:31
nick: dziękuję ogromnie


...
3 lis 19:31
Olka: Pomożecie?
x+3 1
_____ + ____
x2+2x 2x+4
i drugie:
1 3x
__ + ___
x−3 x3−27
3 lis 19:33
Olka: Pomożecie?
x+3 1
_____ + ____
x2+2x 2x+4
i drugie:
1 3x
__ + ___
x−3 x3−27
3 lis 19:33
ooo: tyle zamieszania o takie zadanie...
4 lis 16:29