Mika: Rozwiąż układy równań metodą podstawiania.
a) 2x-2y=7
4x+3y=21
b) 0,4x+0,3y=1,4
0,1x+3y=2,3
c) 2x+3y=14
3x-2y=8
d) 1/2x-2y=8
2x+5y=6
e) 1/2x-3/4y=0
2/3x+1 1/4y=9
f) 3x+4y=1 2/3
6x+3y=1 1/4
Błagam o szybkie rozwiązanie tych równań, bo zrobiłam, ale nie wiem czy dobrze, bo brak
odp. na końcu książki i nie mogę sobie sprawdzić, a nie jestem w tym za dobra więc
proszę o szybką pomoc i z góry dzięki
6 sty 22:28
adm: jesli chcesz wiedzieć czy dobrze masz odp to je podstaw do równania, jeśli L=P, tzn, że
zrobiłaś dobrze albo podaj je tutaj i sprawdzę (istnieją inne metody rozw równań, które
są w większości wypadków szybsze, przeciwnych współczynników czy wyznacznikowa) i nie
popełniłaś błędów po drodze. Jeśli zależy Ci na sprawdzeniu każdego fragmentu zadania,
to napisz, bo tu jest dużo do "zabawy" i pewnie dlatego nikomu nie chciało się
odpowiedzieć...
powodzenia
7 sty 14:55
Eta:
W 1/ powinnaś mieć odp; x= 4,5 y= 1
jeżeli tak masz to dobre rozwiązanie!
2/ tutaj odp to x= 3 y= 2/3
rozwiążę Ci to!
drugie równ. pomnóż przez 10 otrzymasz
x +30 y = 23 wyliczamy prosto x= 23 - 30y
i podstawiamy do pierwszego
0,4(23 - 30y) + 0,3 y = 1,4
9,2 - 12y +0,3 y = 1,4
- 11, 7 y= 1,4 - 9,2
y= - 7,8/ - 11,7
y= 78/117 = 2/3 ( skróciliśmy przez 39)
y = 2/3 to x = 23 - 30* (2/3)
x = 23 - 20
x = 3
odp; x = 3 y= 2/3
c)
odp. powinna być x = 4 y= 2
czyli
z pierwszego równania wyliczamy x
x = (14 - 3y)/2 wstawiamy za x do drugiego równania
3( 14 - 3y) /2 - 2y = 8 /* 2
3(14 - 3y) - 4y = 16
42 - 9y - 4y = 16
- 13y = - 26 /: (- 13)
y = 2 to x= ( 14 - 3*2)/2 = 8/2= 4
odp; x= 4 y = 2
d)
pomnożymy pierwsze równanie przez 2
czyli x - 4y = 16 to x = 16 +4y i wstawiamy do drugiego
2( 16 +4y) +5y =6
32 +8y +5y = 6
13y = - 26 /:13
y = - 2 to x= [16 + 4*(- 2)] = 16 - 8 = 8
odp; x = 8 y = 2
e) pomnóż pierwsze równ. przez 8
drugie przez 12
oblicz już sama i spr. podstaw za x i y to co Ci wyszło
jak dobrze wyliczysz to obydwa równania
przy tych podstawieniach powinny spełnić obydwa równania
czyli w pierwszym i drugim powinno Ci wyjść
w pierwszym 0=0
w drugim 9=9
w f) 2 i 1/3 = 5/3
1 i 1/4 = 5/4
i podobnie spróbuj już sama! Powodzenia!
7 sty 15:43
Mika: ale w tym b) było 2,3 a nie 23 ... więc tego nie rozumiem

7 sty 21:21