Po próbnej
Godzio: Po próbnej maturze
Jak wam poszła próbna matura ? Moim zdaniem była łatwa, aczkolwiek trudniejsza niż końcowa w
tamtym roku

?
3 lis 10:30
Mac: Ja nie pisze w tym roku ale kolega mowil mi przed chwila ze byla taka sobie. Wspomnial o jakims
zadaniu z samochodzikami oraz byly 2xwykaz, ze cos takiego
3 lis 10:44
Godzio: Wsadzę zadania po zakończeniu matury żeby nie było
3 lis 10:50
Mac: Godzio bedzie 100 procent?
3 lis 10:50
Godzio:
zobaczymy, nie jestem pewien jednego zadania
3 lis 10:51
Mac: Ktorego?
3 lis 10:53
Godzio: ostatniego, wyszły mi 2 wyniki i nie jestem pewien czy powinny wyjść chodź 5 razy to zadanie
sprawdzałem i błędu nie wiedziałem
3 lis 10:54
Mac: W tamtym roku ostatnie to byly optymalizacyjne wiec wychodzily 2 wyniki. Nie wiem jakie teraz
ulozenie bylo,
3 lis 10:59
Godzio: No zobaczymy jak to będzie
3 lis 11:02
Mac: Godzio ty wrzucales te zadanka z matury, bo widzialem gdzies a teraz nie ma.
3 lis 11:05
Godzio:
Stwierdziłem że póki co chyba nie mogą być na widok publiczny i usunąłem , dopiero o 11:50
wrzucę
3 lis 11:06
Mac: No u mnie matura od 8 do 10.50. PS jak mozna usuwac swoje posty?
3 lis 11:09
Godzio:
Tylko moderatorzy mogą

U jest od 9 do 11:50
3 lis 11:10
Godzio: U mnie *
3 lis 11:10
Mac: nawet nie wiedzialem ze jestes moderatorem, szybko skonczyles
3 lis 11:13
Godzio:
Ano

na normalnej maturze raczej bym siedział do końca i sprawdzał 20 razy ale jak jest
próbna sprawdziłem 2 razy i oddałem
3 lis 11:15
Mac: Dobra ide na rele nie bede okradal szkoly z wi−fi

odezwe sie o 14.15 pozdrowionka
3 lis 11:19
Godzio:
Ok, narazie
3 lis 11:21
Godzio:

11:50 już po maturze więc podaje zadania otwarte, treści do końca nie pamiętam ale miej więcej
tak one brzmiały:
1.
Wykaż że jeśli (a
2 + b
2)(c
2 + d
2) = (ac + bd)
2 to ad = bc
2. Wykaż że B P D leżą na jednej prostej, gdzie P jest punktem przecięcia się okręgów których
średnicami są AB i AD
3. W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest o 1 większa od jednego z boków, i o 32
większa od drugiego boku, oblicz długości boków trójkąta
4. Odległość miast A i B = 474 km, samochód z miasta A do B wyruszył o 1 h później niż B i jego
prędkość średnia była mniejsza o 17 km/h od B aż do miejsca spotkania, które nastąpiło 300 km
od miasta B , oblicz średnią prędkość samochodów
5. Rozwiąż równanie: x
3 + 2x
2 − 5x − 10 = 0
6. Rozwiąż nierówność: x
2 + 11x + 30 ≤ 0
7. Dane są wierzchołki trójkąta ABC: A(1,5) B(14,31) C(4,31) , poprowadzono wysokość CD na bok
AB oblicz długość |BD|
8. Dany jest ciąg arytmetyczny (1, x, y−1) i geometryczny (x,y,12), oblicz x i y i znajdź ciąg
geometryczny
9. Ile jest liczb czterocyfrowych których pierwsza cyfra jest parzysta a reszta nieparzysta
3 lis 11:49
ce es: 100 będzie
3 lis 12:08
mate: będzie max 70%
3 lis 12:18
h3h: Godzio, co wyszlo ci w 4 i 9?
3 lis 12:20
ce es: w 4 było o ile pamietam 51 i 68 lub 58 i 75 a w 9 480
3 lis 12:25
h3h: 9 jak zrobiles, ze wyszlo Ci 480 moglbys wyjawic?
3 lis 12:26
mate: mi w 9 wyszło 2k
3 lis 12:27
Mac: Jak wykazaliscie pierwsze? Ze (ad − bc)2 =0 ?
3 lis 12:35
h3h: Mac, ja dokladnie tak zrobilem
3 lis 12:36
Mac: No inaczej raczej tego zrobic sie nie da
3 lis 12:38
ce es: liczba to 1000x+100y+10z+k
xami mogą być 2,4,6,8 a y,z,k 1,3,5,7,9
czyli na xie mamy 4 możliwości a na reszcie !5
wiec liczba kombinacji to 4*!5 = 4*1*2*3*4*5 = 480
3 lis 12:42
h3h: aha, kurcze, bo ja zrobilem to tak, ze po prostu wymnozylem 4x5x5x5 i wyszlo mi 500
3 lis 12:44
justa1234: ciekawe co z "0",bo gdzieś widziałam,że to też parzysta !
wtedy byłoby 5x5x5x5=625
3 lis 12:49
elfoy: A jak wykazaliście 1

w 9 na pewno jest 500 bo 4*wariacje z powtórzeniami 5po3
3 lis 12:51
h3h: justa ale mialy byc czterocyfrowe, a jak wrzucisz na poczatek 0 to nie wyjdzie ci czterocyfrowa
ani jedna. pierwsze
Wykaż że jeśli (a2 + b2)(c2 + d2) = (ac + bd)2 to ad = bc
a2c2+ad2+b2c2+b2d2=ac2+2abcd+b2d2
ac2 i bd2 sie skraca bo jest po dwoch stronach i zostaje
ad2−2abcd+b2c2=0
(ad−bc)2=0
ad=bc
im not sure, ale nie ma innej opcji chyba naprawde tutaj
3 lis 12:55
h3h: tam gdzie jest ac2 mialo byc a2c2 itd
3 lis 12:56
Godzio: Ce es masz źle na pewno bo to rozwiązanie nie uwzglednia np 2333
3 lis 13:07
Mac: Poczekajcie jeszcze godzinkę az wroce do domu

, też chcem zadania pisać
3 lis 13:09
Mikro: jak wykazaliście te z okręgami ?
3 lis 13:10
Fail: A ja pier**** to wszystko, nie ide w maju... (przepraszam za słownictwo)
3 lis 13:12
Zares: Zgłupiałem przy otwartych.. Zamknięte poszły mi dobrze, mam nadzieję, że wszystkie dobrze, ale
otwarte.. brak pomysłów na rozwiązania

1. Teraz jak na to patrzę, to bym to zrobił, wtedy − za Chiny

2. Co tu trzeba było zrobić? Wystarczyło narysować przekątną łączącą te punkty, czy trzeba było
coś pisać?
3. c
2=(a−1)
2+(b−32)
2 − tak to trzeba było zapisać?
5.
x
2(x+2)−5(x+2)
(x−
√5)(x+
√5)(x+2)
x={−
√5, −2,
√5}
Dobrze?
6. x
1=−6 x
2=−5 i x∊<−6,−5> − dobre rozwiązanie? Trzeba było rysować parabolę?
7. Ja tutaj wyliczyłem |AB|, |BC|, |AC| i dalej nie wiedziałem jak to zrobić.
Fajnie by było, jakby ktoś sprawdził, czy dobrze mi powychodziło i wytłumaczył resztę zadań

Pozdrawiam
3 lis 13:20
h3h: 5 dobrze, 6 dobrze tez
3 lis 13:22
Godzio: 2. Trzeba było napisać że kąty opisane na średnicy są proste i z tego wykazać że tam jest linia
prosta
7. 2√5
8. (3,6,12)
3 lis 13:32
Marcin: Wie ktoś kiedy będą wyniki?
3 lis 13:41
h3h: wydaje mi sie ze te matury sprawdza sie wewnetrznie, wiec zalezy od szkoly
3 lis 13:42
Godzio:
Właśnie to cke sprawdza a nie w szkole
3 lis 13:43
Marcin: Nam mówili, że zewnętrznie
3 lis 13:43
h3h: aha, no to dlugo
3 lis 13:45
3 lis 13:45
Godzio:
jakiś miesiąc trzeba będzie czekać

ehhh
3 lis 13:45
M4ciek: Mi to średnio poszlo...Tak licze na 70%.
3 lis 13:50
orange_91: trochę to było na mącone

niby proste ale nie do końca . mam nadzieje że te 30 % bedzie
hehe a może lepiej xD fajnie by było tak koło 50%
3 lis 13:54
mate: umnie cos ok 50−60%,
3 lis 13:56
HOney: Kwadrat liczby x= 5+2√3
jaki bedzie wynik ?
3 lis 13:59
Monika: no własnie ...
3 lis 13:59
Zares: Godzio, jak rozwiązałeś 7 i 8?
3 lis 13:59
sushi_ gg6397228:
liczba + 20√3
3 lis 13:59
Godzio:
37 + 20√3
3 lis 13:59
Marcin: 35+20√3
3 lis 13:59
Monika: podali ze dobra odp to 25=4√3 ale nie czaje dlaczego?
3 lis 14:00
Marcin: no 37 znaczy xd
3 lis 14:00
Matura: (5 + 2√3)2 = 25 + 20√3 + 12 = 37 + 20√3
3 lis 14:00
Marcin: Monika, gdzie podali? są już gdzieś odpowiedzi?
3 lis 14:00
sushi_ gg6397228:
7. ZW <−2,5>
3 lis 14:00
Godzio:
Zares 7 i 8 z tego co tu napisałem czy z linka ?
3 lis 14:00
orange_91: eeej dla czego taki wynik tego kwadratu
3 lis 14:00
3 lis 14:01
sushi_ gg6397228:
8 f(1)< f(3)
3 lis 14:01
3 lis 14:02
Monika: nie no dobrze zle spojrzalam albom juz mienili 37+ 20√3 przepraszam
3 lis 14:02
Monika: nie 37 ... powinno byc C wzró skroconego mnozenia!
3 lis 14:03
3 lis 14:03
HOney: to w koncu jaka jest prawidlowa odpowiedzx bo przeciez √3 * √3 = 3 ?
3 lis 14:04
Matura:
Prawidłowe odpowiedzi:
1C
2B
3D
4A
5C
6A
7A
8B
9B
10A
11D
12A
13C
14B
15D
16C
17C
18A
19C
20B
21C
22C
23A
24B
25D
3 lis 14:05
orange_91: ale dałem się złapać z tym (5+2√3)2 jak jakiś idiottta
3 lis 14:07
ZIELONY: orange91: ale dałem się złapać z tym (5+2√3)2 jak jakiś idiotttaorange91: ale dałem się
złapać z tym (5+2√3)2 jak jakiś
TO WZOR SKROCONEGO MNOZENIA?
3 lis 14:10
orange_91: no...niestety ja czasem daje złapać się na głupotach
3 lis 14:13
asd: 50−60% − bez żadnego powtarzania i wyjścia przed czasem z kolegami bo samemu troszkę smutno

to t i tak dobrze

na właściwej myślę, że 70−80 % będzie
3 lis 14:21
think: no to fajnie, że Ci się podobało Godzio

i dobrze że masz watpliwości bo w ten sposób nie
osiądziesz na laurach aż do matury
3 lis 14:38
mate: Ogólnie to kro poprawia te matury
3 lis 14:43
Michał: Ja liczę na ok. 90 %... niestety głupi błąd w ostatnim, a tak pięknie szło
3 lis 15:08
Michał: A co do abcd... każdy test miał je inaczej porozmieszczane, więc pisanie tutaj abcd mija się z
celem
3 lis 15:09
Michał: Może ktoś tu rozwiązać to zadanie z ta prędkością i jadącymi samochodami z punktu A do B
3 lis 15:29
3 lis 15:36
KKS: w zad 14 matura nie powinna być odp C
3 lis 15:36
Michał: Kurcze, nie am to jak pomylić punkt A z punktem B
3 lis 15:37
KKS: a bo to geometryczny już widze
3 lis 15:38
Tomek.Noah: Witam

Godzio ja Ci przewiduje ze bedziesz mial <93;99>

sluchajcie tak naprawde w ostatnim w optymalizacji to zawsze jest alternatywa tylko wlasnie
trzeba uzglednic warunki a wiec napewno v>0 w tekscie nie bylo napewno ze samochody sie cofaly

ja zwalilem z odcinkiem BD... znaczy nie dokonczylem xD
3 lis 15:43
M4ciek: A ile moze byc pkt. w zadaniu z Δ jak ktos wyznaczyl 2 rownania, prostej AB i CD?
3 lis 15:43
orange_91: w zad 14 B..
poniważ masz ciąg geometryczny an=a1*qn−1 ... umiejąc liczyć daje nam to q=6 czyli
a4=2*63
3 lis 15:43
Tomek.Noah: i moim zdanie matura nie byla taka sobie ani latwa
zamkniete owszem byly latwe jak na poziom podstawowy ale otwarte mialy elementy rozszerzonej
poza tym mialem 3 zadani z dzialu ktorego nie przerobilem ale jakos zrobilem
3 lis 15:45
hMm: w ostatnim zadaniu w opisie (t+1) zamiast (t−1) i dalej wedlug rozwiazania... a i tak to
wszystko w plecy ;[ jak to sie nie zdenerwować xD
3 lis 15:45
adaś matura... : =D ja max xD
3 lis 15:47
adaś matura... : 50% jak nabije xD
3 lis 15:48
Bro: A może ktoś wytłumaczyć zadanie 33 ? Mi wyszło, że BD to 10 pierwiastków z 5
3 lis 15:48
Tomek.Noah: ja zrobielm tak
prAB ⊥pr CD <wyznaczy bylo porste latwo
pr przecinaja sie w punkcie D
zatem prAB=prCD
z tego wyliczamy punkt D i |DB|=
3 lis 15:50
maturzystka załamana: Mam pytanie co do zadania z logarytmami .. jakim cudem wyszło tam −2 ? może ktoś to wytłumaczyć
?
3 lis 15:58
orange_91: ja zrobiłem te zad 33 dość ciekawie.
Policzyłem długości boków, potem pole trójkąta z wzrou P=1/2 | jakieś tam 4 nawiasy

|
potem to pole podstawiłem do wzoru Pp= a*h /2 − w tym przypadku to a = była to jakaś ta prosta−
już nie pamietam która. Następnie mają h . policzyłem sobie ten odcinek z Pitagorasa (duży
trójkąt nie był prostokątny ale wyskość opuszczana jest pod kątem 90 do podstawy wiec mamy
mały trójkąt z opcją użycia twierdzenia pitagorasa)
3 lis 15:58
hMm: a nie orientuje sie ktos czy nie dalo sie tego przez wyliczenie dlugosci odcinkow ? pozniej
majac te trzy skorzystac ze wzoru na tg kata miedzy nimi ? majac tg obliczyc ten kat i
nastepnie majac tam trojkat prostokatny z wysokosci i 2 bokow policzyc odc |AD| z tego
wynikalo ze |DB|=|AB|−|AD| przy zaokragleniu niewielkim wychodzi tee 2
√5. troche namotalem
xD czy taki "sposob" jest kompletnie bez sensu ?
3 lis 15:58
orange_91: log5 5 = 1
log5 125 = 3
1−3=−2
3 lis 15:59
maturzystka załamana: dzieki orange. a dlaczego nie można skorzystać z wzoru podanego w tablicach ?
3 lis 16:01
orange_91: wiesz ja z niego skorzystałem i sam się w własną pułapkę złapałem. najpierw policzyłem dobrze,
a potem zmnieniłem na ten zły wynik bo zauważyłem tamten wzór... ah te moje głupoty
3 lis 16:03
maturzystka załamana: ale dlaczego nie można z niego skorzystać ? bo dalej tego nie rozumiem.
3 lis 16:05
Tomek.Noah: podaj wzor
3 lis 16:05
orange_91: @ maturzystka załamana,
ja też tego nie rozumię, jak się nie dowiem dziś to jutro na matmie.
3 lis 16:06
maturzystka załamana: loga x/y = loga X− logaY
3 lis 16:08
maturzystka załamana: i jak nic wychodzi 1/25
3 lis 16:08
Tomek.Noah: | | 5 | |
log55−log5125=log5( |
| )=log55−2=−2 |
| | 125 | |
3 lis 16:09
orange_91: mi też tak wtedy wyszło i myślałem że moje proste i oczywiste myślenie że wynik to −2 jest
błędne.
i to jest ciekawe ... 1/25 = −2
3 lis 16:11
maturzystka załamana: e dobra to ja sie może już schowam.
3 lis 16:11
orange_91: @Tomek.Noah
trochę mnie zaskoczyłeś. ale przynajmniej mam trochę jaśniej w głowie teraz

thx
3 lis 16:14
Tomek.Noah: czym cie zaskoczylem? Bo nie rozumiem
3 lis 16:21
imagination: może i niektórzy sądzą że matura próbna była łatwa, bo rozumieją ją...
umieją robić po swoich sposobach itp.
ale dlaczego tak jak w tamtym roku wszyscy pytali tych "zdolnych" matematycznie
co sądzą o maturze

i wszyscy łatwa łatwa...
a w tym roku napewno dowalą



bo tak wszyscy zjechali ze łatwa...
a tak naprawde ciekawe kto dostał 100% skoro była taka ŁATWA.
a co do tej próbnej.....
otwartych nie zaczełam nawet robic
3 lis 16:22
hMm: A wyniki kiedy mają być? ;>
3 lis 16:27
think: imagination to zapytam Cię tylko o jedno. Co robiłeś aby matura nie okazała się taka trudna? Bo
ja przez pół roku co drugi dzień przez 3 godziny z koleżanką rozwiązywałam zadania ze zbiorów
zadań i po naszym spotkaniu praca się nie kończyła, bo gdy jakieś zadanie nas pokonało to
każdy myślała nad nim jeszcze we własnym zakresie.
3 lis 16:29
orange_91: @think, ja na twym miejscu miał bym niezły nie doczas robiąc tyle, ale będę musiał się wziąść
do roboty

ja sie nie przygotowałem i wiem że będzie conajmniej 45%
3 lis 16:33
think: no tak orange ale Ty nie masz o to pretensji

ale jak widać można wygospodarować tyle czasu
skoro nam się udało

i warto było.
3 lis 16:34
mała: czy w zad. 19 zamiast C nie powinno byc A?
3 lis 16:38
: ): 360−230=130 wiec 130 to kat srodkowy, a wpisany 130:2=65
3 lis 16:44
mac: a ostatnie jak zrobiliście (samochody)
3 lis 16:52
Tomek.Noah: 65?
no nie wiem czy tak bedzie ale sie nie bede klocil
3 lis 16:56
mac: może ktoś swoje obliczenia zapisać?
3 lis 17:06
Mateusz: Raczej nie bedzie 65o
Kąt ten to 115 stopni, ponieważ mamy kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt 230 stopni, a
jak wiadomo z twierdzenia o wielokącie wpisanym w koło, to kąty przeciwległe są równe, czyli
kąt szukany jest równy kątowi, który jest kątem wpisanym na tym samym łuku co kąt 230 stopni.
3 lis 17:11
mac: mi w tym z samochodami wyszły 2 wyniki co raczej nie jest dobre xD
3 lis 17:12
Tomek.Noah: dobrze tak ma byc mi tez wyszly 2 wyniki jeden pamietam ze 75 km/h a drugi nie wiem chyba 68
albo cos takiego
3 lis 17:13
Godzio:
Tak się zastanawiam teraz czy przy logarytmach nie dałem −1 bo napisałem 1 − 3 i nie jestem
pewien czy nie dałem − 1
3 lis 17:47
ce es: w 18 zamiast zapisać, że 12m to cień wieży, zapisałem że to jej wysokość i obliczyłem cień
ktory wyszedł 8m i jeba** cke specjalnie dało taką odpowiedź do wybrou. Tylko czyhają, aż ktoś
źle przeczyta.
3 lis 18:05
Godzio: haha
3 lis 18:09
M4ciek: Godziu a w tym z Δ , ile moge dostac za wyznaczenie prostej AB oraz CD(wspolczynnik
a
1*a
2=−1)
3 lis 18:10
Godzio: z 2 chyba dostaniesz
Bo pewnie 1 pkt jest za obliczenie długości, jeden za wyznaczenie punktu D i po jednym za
wyznaczenie prostych AB i CD tak myślę
3 lis 18:13
M4ciek: A w ostatnim dostaje sie cos za wypisanie danych i rownanie

?
Liczylem delte chyba 200 razy,kombinowalem i nie wyszla wymierna to zostawilem to (chyba z
godzine probowalem

)
3 lis 18:15
M4ciek: A w ostatnim dostaje sie cos za wypisanie danych i rownanie

?
Liczylem delte chyba 200 razy,kombinowalem i nie wyszla wymierna to zostawilem to (chyba z
godzine probowalem

)
3 lis 18:15
M4ciek: O sorki skopiowalo sie
3 lis 18:16
Godzio:
a to zależy czy dobrze równanie napisałeś
3 lis 18:17
M4ciek: No wydaje mi sie ze dobrze jak patrze po odpowiedziach i nie mam pojecia czemu mi to nie wyszlo
naprawde

, a za dane sa jakies punkty nie orientujesz sie?
3 lis 18:18
Godzio: wątpię
3 lis 18:18
M4ciek: No to nic

,a Ty jak 100% ?
3 lis 18:19
Godzio:
No właśnie nie wiem czy z logarytmami nie dałem −1 zamiast −2 ale to się zobaczy, po za tym mam
dobrze
3 lis 18:19
M4ciek: No szkoda by bylo

tak stracic.
3 lis 18:21
Godzio:
Szkoda to by było na prawdziwej maturze, na próbnej można sobie pozwolić na taki błąd
3 lis 18:22
xyz: ja w ostatnim zadaniu stwierdziłam ,zę nie jest możliwe aby samochód miał równocześnie dwie
prędkości średnie i zostawiłam jednen wynik, mimo, że z układu wychodzą dwa .jak myślicie ile
dostane punktów?
3 lis 18:31
voltage: Ale to nie chodzi o to, że równocześnie ma te same prędkości, tylko że są dwie możliwości

A co do punktów to myślę, że 3 co najmniej dostaniesz
3 lis 18:34
Wolny od matury: Ja nie zdawałem jeszcze
3 lis 18:37
Wolny od matury: Mam nadzieję.Chociaz jak mi wyszły dwa wyniki w tym układzie to przez godzinę sprawdzłam i
byłam pewne że jest źle i dlatego ostatecznie podałam jedno rozwiązanie.....
Oprócz tego zrobiłam tylko źle zadanie z możliwymi liczbami czterocyfrowymi, bo pominęłam
możliwość 9 jako cyfry nie parzystej..
Ale myślę, że koło 90 % będzie
3 lis 18:42
voltage: To musi być straszne, tak nie zdawać chociaż by się chciało
3 lis 18:42
jkj: E chciało
3 lis 18:51
voltage: No chciało, a nie?
3 lis 18:54
ewa: a takie pytanie trochę z innej półki?
jak oceniacie: czy trudno jest ZDAĆ maturę rozszerzoną z matematyki?
3 lis 18:59
Godzio:
Jeśli w miarę dobrze rozumiesz matematykę, uczysz się systematycznie to powiem że nie trudno
jest zdać, ważne żeby znać ogólnie teorię i mieć pomysł a reszta jakoś idzie
3 lis 19:01
:): W sumie najgorsze co jest na rozszerzonej matmie to pomysł na zadanie.Reszta idzie z płatka.
3 lis 19:02
Tomek.Noah: ogolnie to powiem za swoja elokewncje i rozpisanie na probnej bede mial nauczke

ja odrazu rozwiazywalem i tam nie patrzylem co z czego wynika .... hehe mam nauczke ale bede
teraz zwracal na to uwage
3 lis 19:05
Tomek.Noah: Pomysl zawsze jest, gorzej potem pomylic sie w rachunkach...
3 lis 19:06
Godzio:
Tomek.Noah a jak Ci w ogóle poszło ? maksik

?
3 lis 19:07
Tomek.Noah: a wiesz co powiem ci ze wszystko prawie rozwalilem

wlasnie prawie hehe robilem zadanie z tym
odcinkiem podstawy trojkata BD wyznaczylem punkt hip hip hura odp. Szukane wspolrzedne punktu
D to x=... y=... tak to jest jak sie czyta do polowy polecenie xD mam nauczke
3 lis 19:08
Godzio: aha

To mi się tak często zdarza że czytam połowę robię i później do tego nie wracam tzn. do
treści
3 lis 19:09
Tomek.Noah: a tak poza tym ile ci wyszlo w ostatnim? ;> bo chyba byly podobne zadania i w mojej szkole sa 2
przyklady rozwiazan z czego oba sa logiczne
3 lis 19:09
Godzio:
Wyszło mi tak:
51 i 68 lub 58 i 75
i to zadanie chyba z 5−6 razy sprawdzałem i robiłem chyba na 3 sposoby i zawsze mi to
wychodziło chodź myślałem że coś źle ale się okazało że dobrze
3 lis 19:11
Tomek.Noah: to tak jak mi Bracie

mam juz spokojne sumienie

i powiem ci ze ja tez z roznych metod
robilem w koncu zrobilem to po fizycznemu

iii dalbys mi nr gg bo mam sprawe a nie chce
poruszac na forum
3 lis 19:13
Godzio: 13475599
3 lis 19:14
Zares: Mam nadzieję, że na właściwej maturze nie będzie takich zadań otwartych..
3 lis 19:21
Bogdan:

Przedstawiam alternatywne do pokazanych już rozwiązanie zadania 33. Przypominam jego
treść. Punkty A(1, 5), B(14, 31), C(4, 31) są wierzchołkami trójkąta. Prosta zawierająca
wysokość tego trójkąta poprowadzona z wierzchołka C przecina prostą AB w punkcie D.
Oblicz długość odcinka BD.
| | 31 − 5 | |
Prosta k1: y = a1x + b1, a1 = |
| = 2 |
| | 14 − 1 | |
| | 1 | | 1 | |
Prosta k2: y = a2x + b2, k2 ⊥ k1 ⇒ a2 = − |
| , y = − |
| (x − 4) + 31 / *2 |
| | 2 | | 2 | |
2y = −(x − 4) + 62 ⇒ x + 2y − 66 = 0,
| | |1*14 + 2*31 − 66| | | 10 | | 2√2√5 | |
|BD| = |
| = |
| = |
| = 2√5 |
| | √12 + 22 | | √5 | | √5 | |
3 lis 20:06
Bogdan:
| | 10 | | 2√5√5 | |
Poprawiam |
| = |
| = 2√5 |
| | √5 | | √5 | |
3 lis 20:13
ZIELONY: ja tu liczylem srodek odcinka |AD|
3 lis 21:33
ZIELONY: odcianka |AB|
3 lis 21:42