Mam problem :( pomocy ;)
Justi: Hey potrzebuje pilnej pomocy z zadaniami: Zmień na postać iloczynową :
a) f(x)= 2x
2−4
| | 1 | | 2 | |
b) f(x)= |
| x2 − |
| x−1 |
| | 3 | | 3 | |
Czekam na odpowiedz
3 lis 10:07
sushi_ gg6397228:
policz miejsca zerowe przez delte
3 lis 10:09
Justi: To to ja wiem ale potrzebuje całego rozwiązania bo sie pogubiłam .
3 lis 10:10
sushi_ gg6397228:
jaki jest przepis na postac iloczynowa

podaj wzor
3 lis 10:11
Justi: f(x)= a(x−x1)(x−x2)
3 lis 10:12
sushi_ gg6397228:
ile wynosi "a" w pierwszym zadaniu

ile x
1 i x
2 ==> podstawiasz do wzoru i koniec
3 lis 10:13
Justi: Tyle ze delta wyniosła 32 i wychodzą mi jakieś głupoty.
3 lis 10:15
sushi_ gg6397228:
bo nie wyjda ładne pierwiastki ( kto kazal liczyc zadanie pierwsze przez delte) wyciagnij 2
przed nawias i potem wzory skroconego mnozenia a2−b2
3 lis 10:17
Justi: takim sposobem to jeszcze nie robiłam.. spróbuje moze sie uda.
3 lis 10:20
sushi_ gg6397228:
a) f(x)=2(x
2−2)
a=2; policz jakie sa miejsca zerowe w nawiasie
| | 1 | |
a= |
| ; policz jakie sa miejsca zerowe w nawiasie |
| | 3 | |
i do wzoru f(x)= a(x−x
1)(x−x
2)
3 lis 10:21
sushi_ gg6397228:
a nawet Δ=32
√Δ=
√32= 4
√2
i tez wyjda takie jakie mozna policzyc ze wzorkow skr. mnozenia a
2−b
2=(a−b)(a+b)
3 lis 10:23
Justi: czyli w pierwszym bedzie ?
f(x)=2(x−√2)2
3 lis 10:29
sushi_ gg6397228:
a co ja napisalem (a−b)(a+b) nie (a−b)2
nawet jak policzysz x1 i x2 te co napisalem powyzej to widac ze sa rozne liczby
3 lis 10:30
sushi_ gg6397228:
jak wyjdzie np x1= 6 x2= −8 to postac ilcozynowa
y= (x−6)(x+8)
3 lis 10:31
Justi: czyli w pierwszym bedzie
f(x)= 2(z−
√2)(x+
√2)
a w drugim
3 lis 10:37
sushi_ gg6397228:
tak, popraw "z" na "x" w pierwszym
3 lis 10:42
Justi: jupi udało się ihhihi

Dzięki wielkie mam jeszcze problem z tym:
| | 7 | |
1.oblicz ile stopn i ma kąt wpisany oparty na |
| okręgu. |
| | 12 | |
| | sin30* −cos245* | |
2. |
| oblicz wartości liczbowe wyrazen. |
| | tg 45*−2 | |
3 lis 10:47
Godzio:
| | 7 | |
1. Stosunek kąta do długości okręgu jest 1:1 więc kąt będzie |
| * 360o |
| | 12 | |
| | 1 | | √2 | | 1 | |
2. sin30 = |
| , cos245 = ( |
| )2 = |
| −− dołu nawet nie trzeba liczyć  |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 lis 10:48
3 lis 10:49
Justi: A takie ?
Rozwiąż trójkąt ABC w którym <BCA=90* oraz CAB=60* i |AB|=3√3
3 lis 10:52
Godzio: 1. Sorki pomyliłem się, nie doczytałem
3 lis 10:53
Justi: oki nie ma sprawy kazdy moze sie pomylic
3 lis 10:57