bardzo prosze o pomoc
adi: (x−1)2 (x2−x−6)≥0
3 lis 09:58
sushi_ gg6397228:
policz miejsca zerowe w drugim nawiasie ( delta)
a potem trzeba fale zrobic ( i pamietaj o krotnosci pierwiastkow)
3 lis 10:03
3 lis 10:05
adi: dzieki a pierwszy nawias tez rozkladam i korzystam z delty czy po prostu pisze wynik x=1
3 lis 10:09
sushi_ gg6397228:
pierwszy nawias masz podane na tacy miejsce zerowe x=1 ; krotność =2
czekam na odpowiedz
3 lis 10:11
adi: no tak miejsce zerowe x1= −2 , x2= 3 teraz zostalo mi tylko narysowac przedzial. i parabolę?
tak?
3 lis 10:15
sushi_ gg6397228:
robisz fale−−> a nie przedzial i parabole −−> patrz ten link do podalem
3 lis 10:19
adi: ok dzięki wielkie
3 lis 10:21
sushi_ gg6397228:
podaj jaki wyszedl wynik lub zrob tutaj rysunek; bo znajac zycie pewnie cos pokreciłes
3 lis 10:24
adi: x∊<−2,1> U <3,∞)
3 lis 10:24
sushi_ gg6397228:
tak myslalem PUDŁO, nie zrobiles rysunku ( po co napisalem dla x=1 krotnosc =2)
czekam na rysunek i zobacz jak to robili w tym linku co doalem
3 lis 10:27
adi: nie znalem tej wielokrotnosci ale rozumiem to tak ze jesli jest wielokrotnosc 2 to fala zmienia
kierunek (dóra dół) czyliwynik jest x∊(−∞,−2> U <3,∞)
3 lis 10:42
adi: rysunek mi nie wychodzi na tej stronie
3 lis 10:42
adi:
3 lis 10:45
Godzio: Do tego ∪ {1}
3 lis 10:46
sushi_ gg6397228:

wielokrotnosc parzysta do sie odbija (dol, dol lub gora gora)
wielokrotnosc nieparzysta to dol na gore, gora na dol
x∊(−
∞,−2> ∪ {1} ∪ <3,
∞)
3 lis 10:47
adi: no zaczailem ale dzięki wielkie
3 lis 10:48