proszę o pomoc
Agatka: Średni wzrost uczniów w klasie liczącej 30 osób wynosi 175 cm, przy czym średni wzrost chłopców
jest równy 179 cm. Oblicz średni wzrost dziewcząt w klasie, jeżeli jest ich 16.
3 lis 09:54
sushi_ gg6397228: sredni wzrost chłopców
| x1 + x2+ ... + x14 | |
| = 179 |
| 14 | |
x
1 + x
2+ ... + x
14= 179*14
sredni wzrost calej klasy
| x1 + x2+ ... + x14 + x15 + .. + x30 | |
| = 175 |
| 30 | |
x1 + x2+ ... + x14 + x
15 + .. + x
30 = 175*30
179*14 + x
15 + .. + x
30 = 175*30
x
15 + .. + x
30 = 175*30 − 179*14 / : 16 i wyjdzie srednia dziewczyn
3 lis 10:01
3 lis 10:12