Macierze
Mentka: Mam problem, otóż nie mam pojęcia co to jest wyznacznik macierzy i jak to liczyć, mógłby mi
ktoś pomóc? Albo jakoś przejrzyście wyjaśnić? Szukałam na google ale nie znalazłam nic
prostego.
3 lis 09:13
3 lis 09:19
AS: Znajdziesz obszerny materiał pod hasłem <wyznacznik macierzy>
Wyznacznik macierzy kwadratowej jest to liczba przyporządkowana
danej macierzy i obliczona według ustalonego kryterium.
Dla macierzy 2x2 wyznacznik oblicza się według wzoru
a b
W = c d = a*d − b*c
3 lis 09:20
Mentka: To akurat rozumiem, ale co jeśli macierz ma więcej kolumn i wierszy?
3 lis 09:31
sushi_ gg6397228:
3x3 tez jest tam podane
4x4 i wiecej to rozwiniecie wzgledem kolumny lub wiersza rozwiniecie Laplace'a
3 lis 09:40
Mentka: a mógłby ktoś wytłumaczyć prosto to rozwinięcie Laplace'a? Na stronach jest to tłumaczone tak
topornym językiem..
3 lis 11:16
AS: Wyznacznik rzędu 3 − jest kilka metod wyliczania
Dany jest wyznacznik
a b c
A = d e f
g h i
Sposób 1
W(A) = a* | e f| − b*| d f| + c*| d e|
| h i| | g i| | g h|
Sposób 2 − metoda Sarrusa
| a b c| a b
W(A) = | d e f| d e
| g h i| g h
W(A) = a*e*i + b*f*g + c*d*h − (c*e*g + a*f*h + b*d*i)
proszę sprawdzić na przykładzie
| 0 1 2|
W = | 3 4 5| = −15
| −1 0 6|
3 lis 11:33