Wzory Vieta
Grini93: Wyznacz współczynnik b i c trójmianu kwadratowego f(x)=x
2+bx + c wiedząc ze jego miejsca
zerowe spełniają warunki:
x
1+x
2=−1
12
x
1= −2
12
wiem jak policzyć jakie to pierwiastki no i iloczyn ale jak z pomocą tych wiadomości obliczyć b
i c

poproszę łopatologicznie
3 lis 04:03
Grześ:
a jeśli są to miejsca zerowe, to jak masz już x1,x2, to możesz sobie układ równań stworzyć:
f(x1)=0
f(x2)=0
3 lis 07:44
sushi_ gg6397228:
a po co sie tak meczyc
u Nas a=1, wiec z Viete'a
x1+x2= −b
x1*x2= c
3 lis 08:43
Grini93: skad wiedziales ze a=1
3 lis 09:31
sushi_ gg6397228:
y= ax2+bx+c to a=1 i zobacz w tablice maturalne lub inne tablice jak wygladaja wzory Viete'a
3 lis 09:41
Grini93: Wiem jak wyglądają ale to ze a=1 przyjmę za życiowa mądrość i nie będę się zastanawial dlaczego
akurat tak
3 lis 09:50
sushi_ gg6397228:
masz podane w swoim zadaniu y=x2+bx+c wiec a=1 w tym przypadku
3 lis 09:52
Wagner: no wiesz, troche głupio by wyglądał wzór funkcji w postaci
y=1x2+1x+3.
Pomijamy jedynki, bo mnożenie przez jeden nie zmienia wartości
3 lis 09:53