niech ktoś rozwiążę, wzory skróconego mnożenia
glina: Niech ktoś rozwiążę, obliczenie po obliczeniu i wyjaśni w najbardziej łopatologiczny sposób.
Podstawiam do wzoru cyferka po cyferce i wychodzą mi inne wyniki niż w odpowiedziach :0 Może
jak zrobi to ktoś inny to zauważe błąd.
(3+√3)3
(1+2√5)3
(√2−4)3
(√3−√6)3
3 lis 00:09
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia to sie sprawdzi
√3* √3= 3
(2√5)2= 4*5=20
√3*√6=√18= 3√2
3 lis 00:10
mac: (3 + √3)3 = x3 + 3x2√3 + 9x + 3
3 lis 00:13
glina: Chodzi mi głównie o to żeby ktoś kto to umie zastosował tu wzory skróconego mnożenia i podał mi
odpowiedzi− bo nie wiem czy przypadkiem w podręczniku w odpowiedziach nie ma podanych
złych(zdarzały mi się takie podręczniki). A obliczeń już nie mam bo wyrzuciłem kartke

Jak
zobacze krok po kroku jak to się robi to na pewno sobie poradze
3 lis 20:31
dero2005:
(3+√3)3 = 33 + 3*32*√3 +3*3*(√3)2 +(√3)3 = 27 + 27√3 + 27 + 3√3 = 30√3 + 54
(a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
(a−b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
resztę przykładów podobnie
3 lis 22:05
glina: Hmm dziwne. Mi jak podstawiałem to mi nie chciało wyjść. Trudno jeszcze popatrze. Dzięki
4 lis 00:23
misiaa: Wytłumaczy mi to ktoś jak to się robi od podstaw ? proszee
7 maj 16:19
7 maj 16:52