wyznacz dziedzine funkcji prosze o rozwiązanie krok po kroku
Anusia1919: f(x)=log[2−log(x+100)]
2 lis 23:40
sushi_ gg6397228:
produkcja zadan, juz tyle mialas podpowiedzi ze sama powinnas to zrobic
2 lis 23:42
Anusia1919: nie moge tego znaleźć
2 lis 23:44
sushi_ gg6397228:
masz logarytmy wiec jakie musza byc jej argumenty
2 lis 23:45
Anusia1919: >0
to jak mam zapisać x+100>0 i rozwiazać to
2 lis 23:47
sushi_ gg6397228: tak, to bedzie pierwsza czesc dziedziny
2−log(x+100) >0 druga czesc dziedziny
2 lis 23:48
Anusia1919: x>−100
a to drugie to jak mozena opuścić ten logarytm i zapisac 2−(x+100
2 lis 23:54
sushi_ gg6397228:
2=log 100 po prostu
za tamten zapis 2−(x+100) to na STOS
2 lis 23:56
sushi_ gg6397228:
2− LOG(X+100) >0
2>log(x+100)
log 100 > log (x+100) tak to ma byc
2 lis 23:57
Anusia1919: a to lod100 to jest 10
3 lis 00:00
Anusia1919: bo 1010 jest 100
3 lis 00:00
Anusia1919: 1010*
3 lis 00:00
Anusia1919: 1010
3 lis 00:00
sushi_ gg6397228:
2=log10 100
jak nie ma podstawy to jest tak 10; ln to podstawa "e"
3 lis 00:01
Anusia1919: to powied co ja mam z tym log zrobić
3 lis 00:03
sushi_ gg6397228:
teraz mozesz sobie go opuścic
3 lis 00:07
Anusia1919: log100>log(x+100)
x+100<100
xdr xe(−100,0)
3 lis 00:23
sushi_ gg6397228:
nareszcie cos dobrze policzone
3 lis 00:26