Wyznacz wzór funkcji liniowej spełniającej warunek
Bocian: f(2x−1)=−6x+4
2 lis 22:24
Bocian: pomocy


!
2 lis 22:29
nikka: f(x) = ax + b − wzór szukanej funkcji liniowej
f(2x−1) = a(2x−1) + b
2ax − a + b = −6x + 4
2a = −6
−a + b = 4
a = −3
b = 1
f(x) = −3x + 1
aczkolwiek nie jestem pewna czy dobrze myślę...
2 lis 22:36
Lilia :P: dzięki wielkie
2 lis 22:38
Bocian: i ja tez dziekuje
2 lis 22:39
Bocian: skad sie wzielo −6

na początku
2 lis 22:41
nikka: tak masz w zadaniu

porównujesz współczynniki po lewej i prawej
po lewej mamy 2a przed x , po prawej −6
2 lis 22:43
Bocian: a no tak

nie zauważyłem... dzieki jutro mam klasowke z tego i jestem zielony z tego
rozdziału
2 lis 22:50
nikka:
2 lis 22:54