matura
Zuzia: Kąt alfa jest ostry i sin alfa= 3/4. Wartość wyrażenie 2 − cos 2 alfa równa się
2 lis 22:17
Grześ: sinα=3/4
| | √5 | |
cosα=√1−(3/4)2=√1−916=√516= |
| |
| | 4 | |
2 lis 22:22
2 lis 22:22
paula: sinα= 3/4
a=3
c=4
z Pitagorasa wyliczamy długość boku b
czyli 42 − 32 = b2
5=b2
√5 = b
cosα = b/c
cosα= √5/4
2− (√5/4)2=2−5/16=1 i 11/16
2 lis 22:23
Zuzia: nie rozumie masakra:(
2 lis 22:26
nikka: | | 3 | | 9 | | 25 | |
2 − cos2α = 2 − (1−sin2α) = 1 + sin2α = 1 + ( |
| )2 = 1 + |
| = |
| |
| | 4 | | 16 | | 16 | |
2 lis 22:28
paula: hmm no rzeczywiscie
tylko nie czaje czemu mi wyszło źle...
2 lis 22:34
Zuzia: dzięki
2 lis 22:36
nikka: też się zastanawiam dlaczego powychodziły różne wyniki...
2 lis 22:38
nikka: juz wiem − błąd w obliczeniach u Grzesia i u Ciebie Paula
16 − 9 = 7 a nie 5
2 lis 22:40
Grześ: O matko, jaki prosty błąd, jak mi wstyd
2 lis 22:43
nikka: zdarza się
2 lis 22:44