adm: (2a - 4b)
2-2a
2 -4b
2 + 3 (2a - b) * (2a + b) +
5=4a
2-16ab+16b
2-2a
2-4b
2+12a
2-3b
2+5=14a
2-16ab+9b
2+5
Skoro masz sprawdzian na na tym przykładnie spróbuję Ci powiedzieć jak postępować mniej
więcej z wyrażeniami algebraicznymi i mam nadzieję, że sama nie machnę się w
działaniach, bo trzeba strasznie uważać

1. Pamiętając o kolejności wykonywania działań przystępuję do wykonania działania w
nawiasie.
Korzystam ze wzoru skróconego mnożenia.
a) (2a - 4b)
2=4a
2-16ab+16b
2
b) 3 (2a - b) * (2a + b)=3(4a
2-b
2)=12a
2-3b
2
2. Redukuję wyrazy podobne tak szybko jak tylko możliwe, jeśli istnieje taka możliwość
już na początku, to najlepiej wykonać je jako krok pierwszy.
4a
2-16ab+16b
2-2a
2-4b
2+12a
2-3b
2+5=14a
2-16ab+9b
2+5
Na upartego można by to próbować bardziej zwinąć, ale sądzę, że można tak zostawić.
zgadza się?
jeszcze pomóc?