na mature proszee
iva: krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego jest nachylona do płaszczyzny pod kątem 60 stopni.
Odległość spodka wysokości ostrosłupa krawędzi bocznej jest równa 4. Oblicz objętość tego
ostrosłupa.
2 lis 21:40
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony

to widac ze masz trojkat prostokatny; podany jeden bok i kat wiec
trygonometria
2 lis 21:44
iva: sorry ale ja tego nie widzę

damn
2 lis 21:47
sushi_ gg6397228:
2 lis 21:51
iva: no tak moj bład ja nie dopisałam ze to jest ostrosłup trójkątny prawidłowy
2 lis 21:53
iva: a to jednak utrudnia mi sprawe:(
2 lis 21:54
iva: a to jednak utrudnia mi sprawe:(
2 lis 21:55
sushi_ gg6397228:

kolor czarny 1/3 wysokosci podstawy
kolor zielony H bryły
kolor czerwony− krawedz boczna
w zadaniu masz podane kolor czarny = 4
2 lis 21:56
iva: dzieki do mnei trzeba jak do debila z mat xD
2 lis 21:59
sushi_ gg6397228:
zawsze mozesz wziac kredki i zrobic z nich podstawe (obrys) na blacie stolu, potem wbic w
srodek gumke z ołowkiem masz H bryly; dwoma rekami dowolnie sterowac h sciany bocznej i cos w
podstawie lub krawedz boczna i cos w podstawie−−> aby dostac trojkaty prostokatne
2 lis 22:01
iva: dalej nie potarfi ezrobic tego zadania ta alfa to jest moje 60 stopni? raczej nie
2 lis 22:15
sushi_ gg6397228:
tak α=60 stopni. liczysz z cosinusa 60 stopni
2 lis 22:16
iva: kurde nie wychodzi mi to....możesz mi choć podać wynik żebym dochodziła do tego bo pewnie mi to
zejdzie jeszcze ale żeby choć później zweryfikować to?proszę
2 lis 22:27
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
R = |
| a√3 ⇒ |
| a√3 = 4 / * √3 ⇒ a = 4√3 |
| | 3 | | 3 | |
2 lis 22:36
iva: w przybliżeniu mi wyszło 82,8 nie wiem czy dobrze bo pole podstawy ze wzoru herona wyliczyłam
ze jest to w przybliżeniu 62 a H ostrosłupa mi wyszło 4 √3
2 lis 22:38
iva: w podsatwie chyba mamy tr, rownoboczny czyli kazdy bok ma 12
2 lis 22:41
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Poprawiam, V = |
| * |
| a2√3*H, uciekła mi liczba |
| |
| | 3 | | 4 | | 4 | |
2 lis 22:41
iva: wiec nei wiem skad ten a2
2 lis 22:41
iva: o damn a skad to teraz to juz wogole nei rozumiem
2 lis 22:42
Bogdan:
| | 1 | |
Pole trójkąta równobocznego P = |
| a2√3 |
| | 4 | |
2 lis 22:43
2 lis 22:45
iva: a wiem juz xD
2 lis 22:45
iva: czyli v jest rowne 12?
2 lis 22:47
iva: jestem debilem swiata

dzieki za pomoc
2 lis 22:47
sushi_ gg6397228:
podstaw te liczby pod wzor (na forum), bo znowu oszukujesz
2 lis 22:48
iva: a jest rowne 12 wiec pole podstawy jest rowne 36 √3 czyli v jest rowne 12 √3 pomnozone
przez 4 √3 czyli 48 razy 3 czyli 144
2 lis 22:52
Bogdan:
a nie jest równe 12
2 lis 22:56
sushi_ gg6397228:
a=4√3 H= 4√3
2 lis 22:56
iva: a jak policzyles a? bo ja w takim razie zle liczylam myslalam ze jest rowne 12
2 lis 23:00
Bogdan:
Już pokazałem sposób wyznaczenia długości a.
R − długość promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o boku a.
W tym zadaniu R = 4
| | 1 | |
R = |
| a√3 / * √3 ⇒ a = R√3 ⇒ a = 4√3 |
| | 3 | |
2 lis 23:04
sushi_ gg6397228:
| | a√3 | | a√3 | |
h= |
| zatem R= |
| i wiadomo ze R=4 ( z tresci zadania) |
| | 2 | | 3 | |
jak to zapisal p. Bogdan
2 lis 23:06