Jestem padnięta , nie mam już siły żeby sie za to wziąść :(
Karina: Zad.1 (trójkąt)
Kąt A= 90 stopni, |AB|= 45cm, |BC|=51cm. Poprowadzono odcinek DE długości 8cm równoległy do
boku AC i taki, że D należy do AB oraz E należy do BC. Oblicz długość odcinka AD.
Zad.2
W trapezie prostokątnym ABCD, w którym AB jest prostopadłe do AD i |AB|= 12cm oraz |AD|=CD|=4cm
przedłużono boki AD i BC do przecięcia w punkcie E. Oblicz |DE| oraz pole i obwód trójkąta
CDE.
Zad.3
W trójkącie prostokątnym ABC, w którym |AB|=16cm, |BC|=12cm, |AC|=20cm poprowadzono symetralną
boku AC, która przecina bok AB w punkcie D. Oblicz |AD| do |DB|.
2 lis 20:57
sushi_ gg6397228:
to zrob rysunek i potem proporcje (Tales)
2 lis 21:34