Maturzysta: Aaaaaaa.. oszaleje zaraz.... zróbcie to ktoś...
np. √(2−√7)2 − √(3+√7)2 = jak to zrobić?
2 lis 20:39
nikka: = |2−√7| − |3+√7| = −(2−√7) − (3+√7) = ...
dokończ
2 lis 20:44
axe: 2−√7−(3−√7)=2−√7−3−√7=−1−2√7=−(1+2√7)
2 lis 20:46
Maturzysta: wynik to −5+3√7 ?
2 lis 20:47
axe: −2+√7−3−√7=−5
2 lis 20:49
a nie tak?: −2+√7−3−√7=−5
2 lis 20:49
Maturzysta: nie może wyjść −5, bo nie wyszłoo tak w odpowiedziach, ale własnie nie pamiętam już jakie są..
2 lis 20:50
Maturzysta: hmm... nie wiem czy mozna oposcic pierwiastek jak jest pod nim wzor skroconego mnozenia...
2 lis 20:51
ruthar: −1−2
√7
2 lis 20:54
sushi_ gg6397228:
wychodzi −5
2 lis 20:54
sushi_ gg6397228:
jak sie tak meczycie to weź zamiast √7 wstaw 3 ( dla przykladu) i zobacz ile wyjdzie
2 lis 20:56
Tim: Ja bym to widział tak:
√(2−√7)2 −√(3+√7)2 = | obliczamy najpierw wartość pod pierwiastkiem, czyli wzrór
skróconego mnożenia :
(2−√7)2 = 4−2*2−√7+7 = 11+4P{7} | to pierwszy pierwiastek
(3+√7)2= 16+6√7 | to drugi pierwiastek
podstawiam:
√11+4P{7} − √16+6√7 = | jako, że wartość pod pierwszym pierwiastkiem i drugim zawsze
jest dodatnia nic się nie dzieje ze znakami, a więc opuszczam pierwiastek
11+4√7 − 16+6√7 = −5+ 3√7
wynik to : −5+ 3√7
Proszę o sprawdzenie
2 lis 20:58
wodzo: teraz to dowaliles, gosciu to jest wartosc bezwzgledna, jak masz pierwiastek i kwadrat..
nie myl goscia
2 lis 21:00
sushi_ gg6397228:
Tim wedlug Ciebie √9− √4= 9−4= 5
a wedlug mnie 3−2=1
2 lis 21:00
wodzo: to jak ma byc prawidlowy wynik?
2 lis 21:03
ruthar: Tim, pierwiastka nie mozna opuscic

jakbys opuscil tu pierwiastek
√4 to nie wyszloby 2,
tylko 4, a to blad

pozderkii!
2 lis 21:03
sushi_ gg6397228:
wynik wychodzi −5
2 lis 21:05
ruthar: √x2=|x|
2 lis 21:09