POMOCY!
BANAN!: Wyznacz podaną wielkość.
2 lis 20:12
sushi_ gg6397228:
pomnoz obie strony przez (1−q)
2 lis 20:14
BANAN!: s(1−q)=a1
s−sq=a1
2 lis 20:15
BANAN!: s(1−q)=a1
s−sq=a1
2 lis 20:15
sushi_ gg6397228: zostaw po jednej stronie wyrazenei z "q" reszta na druga strone
2 lis 20:16
2 lis 20:17
sushi_ gg6397228:
−sq= ...
2 lis 20:20
2 lis 20:21
sushi_ gg6397228: tak
2 lis 20:23
2 lis 20:24
sushi_ gg6397228:
z tego q nie wyznaczysz bo masz q i qn
2 lis 20:26
BANAN!: muszę wyznaczyć a1
2 lis 20:27
BANAN!: miesza mi się to wszystko
2 lis 20:27
BANAN!: s(1−q)=a1−a1qn
2 lis 20:28
BANAN!: s−sq=a1−a1qn
2 lis 20:29
sushi_ gg6397228:
| | 1−qn | |
s=a1* ( |
| ) mnozymy przez (1−q) a potem dzielimy przez (1−qn) |
| | 1−q | |
2 lis 20:30
2 lis 20:30
sushi_ gg6397228: nie
2 lis 20:34
BANAN!: chooolerra
2 lis 20:35
BANAN!: s(1−q)=a1−a1qn
s−sq=a1−a1gn do tej pory jest ok?
2 lis 20:36
sushi_ gg6397228:
czy ja cos pisalem o wymnazaniu przez siebie patrz 20.30
2 lis 20:41
sushi_ gg6397228:
s(1−q)= a
1*(1−q
n) dzielimy przez (1−q
n)
2 lis 20:49
2 lis 20:52
BANAN!: pomnożyć obustronnie R+2r?
2 lis 20:55
Grześ: Tak
2 lis 20:55
Grześ: a potem wyrażenie r zostawić po lewo, a reszta na prawo
2 lis 20:55
BANAN!: I(R+2r)=2V
IR+2Ir=2V
;>
2 lis 20:56
2 lis 20:58
sushi_ gg6397228:
jest OK
zawsze mozna podstawic jakies liczby i sprawdzic czy dobrze poszlo przeksztalcenie
2 lis 21:01
BANAN!: Rozwiąż równanie.
2x−7=−5x
2x+5x=7
7x=7 |:7
x=1
2 lis 21:07
sushi_ gg6397228:
zalozenia x≠0 i dalej jest OK
2 lis 21:08
Grześ: wszystko ok, poza brakiem określenia dziedziny, tak dla formalności
2 lis 21:09
BANAN!: D=R\{1}
2 lis 21:16
sushi_ gg6397228:
D=R\{0}
2 lis 21:31
natalia: | E | | R + r | |
| = |
| wyznaczyć r z tego. pomoze ktos? |
| e | | r | |
16 lis 15:33
Kaja: Er=eR+er
Er−er=eR
r(E−e)=eR
16 lis 15:53