Sprawdź nie używając...
Onegai: Sprawdź nie używając kalkulatora, czy liczby x i y są równe, gdy:
x= (√4 + √7 + √4 − √7)2, y=14
Krok po kroczku proszę... muszę to wyliczyć...
2 lis 20:06
nikka: jak krok po kroku to przy liczbie x skorzystaj na początek ze wzoru skróconego mnożenia
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2
x = ...
2 lis 20:10
kk: k
16 wrz 16:01
pigor: ...., no to patrz i myśl :
x=(
√4+√7+
√4−√7)
2=
√4+√72+ 2
√4+√7*
√4−√7+
√4−√72=
= 4+
√7+2
√(4+√7)(4−√7)+4−
√7= 8+2
√16−7= 8+2
√9= 8+2*3= 8+6=
14=
y .
16 wrz 16:10