enter: nie chce mi wyjśc takie zadanie, pomożecie:
rozwiąż nierówność
b)
2-x 1-2x
------- ≥ --------
x3-x2 x3-3x2
c)
1 2 1-2x
----- - --------- ≤ --------
x+1 x2-x-1 x3+1
robię tak: (i proszę o takie rozwiązania/podpowiedzi)
1. założenia i określenie dziedziny:
2. sprowadzenie do wspólnego mianownika
3. Skorzystanie z zasady, że P(x)/W(x)≥0⇔P(x)*W(x)≥0 i W(x)≠0
4. Wypisanie miejsc zerowych i narysowanie wykresu
6 sty 22:15
Basia:
a jaki masz wspólny mianownik ?
może tu tkwi problem
w 1) x2(x-1)(x-3)
w 2) nie pomyliłeś się? nie ma tam być x2-x+1 ?
6 sty 22:25
enter: mianowniki mam dobrze
6 sty 22:30
enter: zaraz napisze jak zrobiłam a Ty jeśli możesz to zerkniesz, ok?
6 sty 22:30
enter: b)
2-x 1-2x
------- ≥ --------
x3-x2 x3-3x2
zał:
x3-x2≠0 i x3-3x2≠0
x2(x-1)≠0 i x2(x-3)≠0
x≠0 i x≠1 i x≠0 i x≠3
D=R-{0,1,3}
2-x 1-2x
---------- ≥ ---------
x2(x-1) x2(x-3)
(2-x)(x-3)-(1-2x)(x-1)
-------------------------- ≥ 0
x2(x-1)(x-3)
x2+2x-5
---------------- ≥ 0
x2(x-1)(x-3)
(x2+2x-5)x2(x-1)(x-3)≥0
wypisuje robię przedziały i miało wyjść x∈(-∞,-7>u(-1,0)u(0,1>u(3,∞)
a mi wychodzi zupełnie inaczej, nawet inne miejsca zerowe
6 sty 22:38
Basia:
licznik:
Δ= 4 + 20 =24
√Δ = 2√6
x1=(-2-2√6)/2 = -1-√6
x2 = -1+√6
i to będzie
(-∞; -1-√6> u (1; -1+√6> u (3;+∞)
skąd Ci się wzięło 7 i -1 ?
6 sty 23:11
Basia: no -7 i -1
coś z tym licznikiem poknociłeś
6 sty 23:12
Eta: No i tak wychodzi jak Basi!
też liczyłam!
Nie ma innej możliwości Δ= 24
więc żadne -7 i -1 nie wchodzi w grę
6 sty 23:20