zadania testowe
grander: Zad 1. Wykaż, że k jest liczbą naturalną podzielną przez 3 i nie jest podzielną przez 6 to
liczba k2 dzieli się przez 8
Zad 2. Długości boków trójkąta wynoszą 10 cm, 10 cm, 12 cm. OBLICZ ODLEGŁOŚĆ ŚRODKA OKRĘGU
WPISANEGO W TEN TRÓJKĄT OD KAŻDEGO WIERZCHOŁKA TRÓJKĄTA.
2 lis 19:56
grander: pomoże ktoś
2 lis 19:59
sushi_ gg6397228:
zad 2 policz pole trojkata ( h wyznacz z Pitagorasa)
pole= {a+b+c}{2} * r
dostaniesz dwie wysokosci
h1− r =..
h2−r=...
2 lis 20:01
sushi_ gg6397228:
1. trzeba zapisac k jako lcizbe podzielna przez 3 i bedaca rownoczesnie lcizba nieparzysta
k=3(2n+1) gdzie (2n+1) oznacza liczbe nieparzysta
to teraz k2= ...
2 lis 20:05
Grześ: Wg mnie k musi być postaci:
k=3(2n+1) dla n∊N
Tylko po potęgowaniu:
k
2=(6n+3)
2=36n
2+36n+9
i to nic nie dało
2 lis 20:08
Grześ: sam tak myślałem wcześniej, ale nie dało mi to żadnych wniosków dalej
2 lis 20:09
sushi_ gg6397228:
k=3
k2=9 i nie dzieli sie przez 8 sprzecznosc
2 lis 20:09
Grześ: no właśnie

nie mogłem znaleźć sposobu i myślałem, że może coś xle jest podane
2 lis 20:11
grander: to jest dobrze czy źle w końcu
2 lis 20:16
Grześ: powstaje sprzeczność grander
sushi podał kontrprzykład dla 3
2 lis 20:17
Grześ: powstaje sprzeczność grander
sushi podał kontrprzykład dla 3
2 lis 20:17
Grześ: wg mnie to to będzie podzielność przez 8, ale z resztą zawsze 1. Może do końca nie przepisałeś
zadanka

2 lis 20:18
sushi_ gg6397228:
k=9
k2= 81 nie dzieli sie przez 8
wiec moze bylo ze ma sie nie dzielic przez 8
nigdy liczba nieparzysta nie podzieli sie przez 8
2 lis 20:19
grander: kurcze tak tam powinno być k2+7
2 lis 20:22
grander: z szybkości się pomyliłem
2 lis 20:22
sushi_ gg6397228:
wiec dodaj 7 do tego co rozpisal Grzes i wyjdzie 36n2 +36n +16 = 8*(...)
2 lis 20:24
grander: a takie troszkę trudniejsze
Zad 3. Kwotę większą niż 140 zł, a mniejszą od 150 zł rozmieniono na monety pięciozłotowe i
jednozłotowe. Po wydaniu trzeciej części tej kwoty okazało się , że złotówek zostało tyle, ile
przedtem było monet jednozłotowych. Na jaką liczbę monet pięciozłotowych oraz monet
jednozłotowych rozmieniono tę kwotę

?
Próbowałem, na równania i nierówności i nic mi nie wyszło
2 lis 20:30
sushi_ gg6397228:
weź liczby podzielne przez 3 z tego przedzialu
2 lis 20:36
grander: to będą 141, 144, 147
a jedna trzecia tych kwot to:
47
48
49
?
2 lis 20:39
sushi_ gg6397228:
zostalo 94 złote wydano 47 i teraz zabawa
47zł= 9*5zł i 2zł czyli 94 = 9*1zł + monety 5zlotowe czy to jest mozliwe
47zł= 8*5zł i 7zł czyli 94 = 8*1zł + monety 5zlotowe
jak nic nie wyjdzie z 47 to liczymy dla 48 a potem dla 49
2 lis 20:46
sushi_ gg6397228:
wróc
"..że złotówek zostało tyle, ile przedtem było monet jednozłotowych." ==> czy to zdanie ma
sens co podalas−−> to by oznaczalo ze nic nie wydalismy w 1zotowkach
2 lis 20:48
2 lis 20:53