Misiek: 1)Czy istnieje wielokąt wypukły, w którym liczba przekątnych jest trzy razy większa od
liczby jego kątów? odp uzasadnij.
2)Wyznaczyć sumę kątów zewnętrznych w dowolnym trójkącie.
2)Obliczyć pole równoległoboku, mając dane długości jego przekątnych i kąt ostry
równoległoboku.
6 sty 22:12
Eta:
zad1/ Takim wielokatem jest 9 - ciokąt
liczba przekatnych n(n- 3)/2 gdzie n --- ilość boków
n --- też liczba kątów
więc n(n -3)/2= 3n /*2
n(n -3) = 6n / : n bo n≠0
n - 3 = 6
n= 6 +3
n = 9
przekatnych ma 9*( 9 -3)/2= 9*3=27
trzy razy więcej od liczby boków
zad2/ Suma kątów zewnętrznych
kazdego wielokąta wypukłego
jest wielkościa stała i równa jest
720o
więc odp; 720
o
7 sty 01:20