proszę o pomoc
proszę o rozwiązanie: wyznacz funkcję liniowa f: R→R, jeżeli do jej wykresy należą punkty A(−1,3)B(2,12)
a) narysuj wykres, podaj dziedzinę i przeciwdziedzinę
b) oblicz mniejsce zerowe
c)dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie?
d)dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości ujemne?
e)określ jej monotoniczność
2 lis 19:28
axe: y=ax+b
A(−1,3)
3=−a+b
B(2,12)
12=2a+b
3=−a+b
12=2a+b
=−9=−3a
a=3
y=3a+b
3=−3+b
b=6
y=3a+6 − wzor funkcji
narysuj wykres i na jego podstawie okreslisz juz wszystko
2 lis 19:59