Stężenia
monia: Chemia

Jaką objętość w danej temperaturze zajmie 20g wodoru, jeżeli jego gęstość w tej temperaturze
wynosi 0,00008g/cm3? Wynik podaj w cm3, dm3 i m3.
2 lis 19:24
sushi_ gg6397228:
wzor znasz
2 lis 19:28
Mateusz: | | m | |
wzór na gęstość to d = |
| d−gęstosc v−objętosc m−masa z tego wzoru wyznacz v podstaw |
| | v | |
otrzymasz wynik w cm
3 potem zamien na dm
3 i m
3
2 lis 19:28
Grześ: Wzór na gęstośc podaj, raz raz
2 lis 19:29
monia: czyli m−to 20g wodoru, d−to 0,00008g
V=20/0,00008=250000cm3
i tak dalej odbliczać?
2 lis 19:39
sushi_ gg6397228:
1cm = ...dm
2 lis 19:42
monia: 1 cm3 = 0.001dm3
i teraz 20/ 0.0000008= 250000000dm3
2 lis 19:48
sushi_ gg6397228:
jak masz 25 000 groszy to ile masz złotych ...
2 lis 19:49
monia: aha...
czyli wyjdzie 250dm3
2 lis 19:51
sushi_ gg6397228:
PO PROSTU OD 25 0 000 cm3 obcimamy 3 ostatnie zera( lub jak Kto woli przesumamy
przecinek w lewo o 3 miejsca) = 250 dm3 = ... m3
2 lis 19:54
sushi_ gg6397228:
PO PROSTU OD 25 0 000 cm3 obcimamy 3 ostatnie zera( lub jak Kto woli przesumamy
przecinek w lewo o 3 miejsca) = 250 dm3 = ... m3
2 lis 19:54