Macierze
Piotr: Proszę o pomoc Bogdana
Dla macierzy A=(3 −2) B=(5 7) C=(3 4)
(5 −4) (2 3) (2 5)
Sprawdz własności mnożenia macierzy:
a)(AB)C=A(BC)
b)(B+C)A=BA+CA
c)(AB)T=BTAT
2 lis 19:19
Piotr: Prosze nie rozumiem tego moge prosić o wytłumaczenie Bgdan wiem ze umiesz macierze
2 lis 19:35
Piotr: mam to na jutro bedę wdzięczny Bogdan za pomoc, męczę się z tym zadankiem, pewnie to łatwe dla
ciebie Bogdan, czekam na pomoc z twojej strony
2 lis 19:40
Mateusz: Sprawdz na necie czym jest iloczyn macierzy zrobie jeden przykład
[ 2 3 5] [ 4 2]
[ ] * [−2 3] = [2*4 +3*(−2)+5*5 2*2+383+5*0 ] = [27 13]
[−1 4 2] [ 5 0] [(−1)*4+4*(−2)+2*5 (−1)*2+4*3+2*0] [ −2 10]
2 lis 19:48
Piotr: Mateusz ja to tak zrobiłem
A=(3 −2) B=(5 7)
(5 −4) (2 3)
(3*5+2*−2) zaznaczyłem kreskami powiedz czy dobrze Mateusz
2 lis 20:12
Piotr: proszę pomózcie to zadanie zrobic i wyłumaczyć, jest taka osoba która to rozumie
2 lis 21:56
nikka: a) mnożenie macierzy
A*B = (3 −2)* (5 7) = (3*5+(−2)*2 3*7+ (−2)*3) = (11 15)
(5 −4) (2 3) (5*5+(−4)*2 5*7 + (−4)*3) (17 23)
teraz musisz tę macierz pomnożyć przez macierz C
potem sprawdzić prawą stronę − najpierw wymnożyć B*C i macierz A przez to co wyjdzie z
wymnożenia B*C
2 lis 22:19
danny: Ja pier***le synek

weź sie ogranij − rozpisałem Ci przykład mnożenia A*B wyszła macierz
(11 15)
(17 23)
teraz musimy to pomnożyć przez macierz C
(3 4)
(2 5)
(11 15) [11*3+15*2] [11*4+15*5]
(17 23) [17*3+23*2] [17*4+23*5]
zatem szukana macierz po lewej stronie równania wyniesie
(63 119)
(97 183)
drugą stronę równania sam zrób analogicznie i do jasnej cholery zacznij się coś uczyć bo
szybciej bym Godzia nauczył całki krzywoliniowej niezorientowanej niż Ciebie macierzy...
2 lis 22:28
Piotr: a dalej jak zrobić?
3 lis 10:11
Piotr: prosze , pierwszy raz to robie, pomożecie co?
3 lis 10:31
danny: Nie, nie pomożemy bo już zrobiliśmy dość żeby każdy nawet niezorientowany w matematyce umiałby
to rozwiązać

spróbuj sam analogicznie do tego co napisałem
3 lis 11:36