pomocy zadanie z parametrem
daw: Podaj ilość rozwiązań w zależności od parametru m
a) (2m−1)x2 − (5m−2)x + 2m=0
b) 3x2 −2 (m+1)x + (m2−1)=0
wiem jedynie że trzeba to rozpatrywać w 2 przypadkach jako f. linową i kwadatową i następnie
sumowac
2 lis 19:18
Grześ: a nie możesz wyjść z definicji ilości miejsc zerowych z Δ

dla Δ>0 2 rozwiązania
Δ=0 jedno
Δ<0 brak
2 lis 19:23
daw: nie wiem dokładnie
2 lis 19:28
Jack:
w a) można rozpatrywać w przypadku. W b) już nie.
W a) dla I przypadku zrób a=0 (policz ile m musi wynosić), dla II przypadku zastrzeż że
współczynnik a≠0 i jedź z delty.
2 lis 19:30
daw: cos chyba mi nie wyszlo w 1 zalozeniu wychodzi 1 rozwiazanie ale w 2 cos mi sie chyba zwalilo
bo wyszly glupie niewymierne liczby
2 lis 20:23
Jack:
korzystasz z rady Grzesia − liczysz deltę? Przeslij tu wyniki.
2 lis 20:26
daw: rozpatruje na 2 sposoby w 1 wyszlo −5/2x + 1 =0 co wychodzi ze jest 1 rozwiazanie a 2 nagle
pierwiastek mi sie pojawia co raczej nie powinno byc
2 lis 20:28