usuń niewymierność z mianownika
martyna:
2 lis 19:10
sushi_ gg6397228:
wzory skroconego mnozenia znasz a3 −b3
2 lis 19:12
martyna: | 1 | | 1*(3√92+3√27+3√32) | |
| = |
| = |
| 3√9+3√3+1 | | (3√9−3√3*3√92+3√32)+1 | |
| | 3√81+3√27+3√9 | | 3√81+3√27+3√9 | |
|
| = |
| = |
| | 3√93−3√33+1 | | 9−3+1 | |
2 lis 19:44
sushi_ gg6397228:
zadalem krotkie pytanie, a Ty polecialas ...
wiec ponawiam jeszcze raz
2 lis 19:47
martyna: tak znam
2 lis 19:48
sushi_ gg6397228:
to je tutaj zapisz
a3−b3=...
2 lis 19:50
martyna: a3−b3 = (a−b)(a2+ab+b2)
a3+b3 = (a+b)(a2−ab+b2)
(a+b+c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
(a−b+c)2 = a2 + b2 + c2 − 2ab + 2ac − 2bc
2 lis 19:53
nikka: 3√9 +
3√3 + 1 = (
3√3)
2+
3√3*1 + 1
2
korzystamy ze wzoru a
3 − b
3 = (a−b)(a
2 + ab + b
2)
patrząc na zadanie w mianowniku mamy 'ten dłuższy nawias' (a=
3√3, b=1), czyli, żeby usunąć
| | 3√3−1 | |
niewymierność musimy ułamek pomnożyć przez |
| : |
| | 3√3−1 | |
| 1 | | 3√3−1 | | 3√3−1 | | 3√3−1 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 3√9 + 3√3 + 1 | | 3√3−1 | | (3√3)3−13 | | 2 | |
2 lis 19:54
martyna: (a+b)3 = a3 + 3a2 b + 3ab2 + b3
(a−b)3 = a3 − 3a2 b + 3ab2 − b3
2 lis 19:54
sushi_ gg6397228:
chcialem jeden wzor a znowu wrzucilas 4 wzory i NIKKA zrobila za Ciebie zadanie
2 lis 19:55
martyna: ok teraz wiem o co chodzi ale mam jeszcze jedno pytanie, co z 3√9 ?
2 lis 19:58
sushi_ gg6397228:
3√9= 3√32= (3√3)2
2 lis 19:59
martyna: aaaaaa dziękuje bardzo
2 lis 20:01