maniek: POMOCY

!

Po parku jeżdżą dzieci na rowerkach dwukołowych i trzykołowych. Naliczyłem siedmioro
dzieci i 19 kółek. Ile dzieci jechało na rowerkach dwukołowych, a ile na trzykołowych?
6 sty 22:03
J.W.: no więc wypisujesz dane:
x- ilość dzieci na rowerkach 2-k.
y- ilość dzieci na rowerkach 3-k
2x- ilość rowerków 2-k
3y- ilość rowerków 3-k.
x+y=7
2x+3y=19
i wyliczasz.
tak mi się wydaje.
6 sty 22:06
korni: x=rowerki 2-kolowe
y=rowerki 3-kolowe
x+y=7
2x+3y=19
x=7-y
2(7-y) +3y=19
x=7-y
14-2y+3y=19
x=2
y=5
6 sty 22:06