funkcja rosnąca
Szukam pomocy.: dla jakich wartości m∊ R funkcja y= −4(m+3)x−m jest rosnąca?
potrafi mi to ktoś wytłumaczyć?
2 lis 19:00
Grześ: W postaci:
y=ax+b
funkcja jest rosnąca dla a>0
2 lis 19:01
Szukam pomocy.: da się jaśniej?

bo nie rozumiem niestety...
2 lis 19:04
advx: funcja jest rosnąca jeżeli a > 0
a w tym przykładzie = −4(m+3)
rozwiąż równanie −4(m+3)>0
2 lis 19:13
zdesperowana: czyli m wchodzi 1 ?
2 lis 19:19
Grześ: a nie jest jest to nierówność

−4(m+3)>0 / : (−4)
m+3<0
m<−3
m∊(−
∞,−3)
2 lis 19:21
szukam pomocy. : hmm, mam nadzieję Grzesiu, że masz rację
2 lis 19:24
Grześ: a jak chcesz to inaczej rozwiazać

widzisz, że jest nierówność, więc rozwiązujesz ją jak nierówność
2 lis 19:28
szukam pomocy. : no tak, w sumie masz rację.
2 lis 19:29
advx: [quote]Grześ: a nie jest jest to nierówność

[quote/]
tak to jest nierówność , tyle zadanek robie i mi się mylą pojęcia ( dobrze że sama treść mi się
nie myli ; p )
2 lis 19:30